Emmie werd opgelicht via Bol.com

Zo kun je voorkomen dat je net zoals Emmie via Bol.com wordt opgelicht

Vorig weekend verscheen het verhaal van Emmie bij Hart van Nederland. Zij werd oplicht via Bol.com en is in een vernuftige truc getuind via dropshipping. Maar hoe kun je zelf voorkomen dat je word geflest door een malafide verkoper op het platform van Bol.com?

Emmie kocht een headset

Vooropgesteld: Dat Emmie werd opgelicht is niet de schuld van Bol.com. Het bedrijf verbiedt dropshippen, maar geeft desondanks aan dat het toch kan gebeuren dat klanten ermee te maken krijgen. In het geval van Emmie is dat dus gebeurd.

Wat er is nu precies voorgevallen? Emmie bestelde via Bol.com een headset bij een externe verkoper en dus niet bij Bol zelf. Die verkoper bleek een dropshipper. Diegene bestelde het product bij AliExpress, en verkocht het met flinke winst door aan Emmie.

Zo kun je voorkomen dat je net zoals Emmie via Bol.com wordt opgelicht

Dropshippen

Helaas was de kwaliteit van de headset niet goed, maar toen Emmie het product retour wilde sturen bleek dat de verkoper niet thuis gaf. Ze had 150 euro betaald voor een headset die via AliExpress vier keer zo goedkoop bleek. Emmie kreeg geen geld terug en de verkoper was onbereikbaar. Gelukkig probeert Bol.com het nu te regelen en wordt Emmie gewoon geholpen.

Voor de mensen die zich afvragen of Bol.com betrouwbaar is: Ja, ze zijn betrouwbaar. Toch kan het voorkomen dat je via Bol.com iets bestelt bij een externe verkoper. De vraag is: hoe kun je voorkomen dat je beduveld wordt?

Tips om oplichting te voorkomen

Feit is dat webwinkels niet altijd vermelden dat ze zakendoen met een dropshipper. Bij de Consumentenbond vind je zes tips waarmee je in de meeste gevallen al snel door hebt dat er iets niet helemaal in de haak is. Hier komen ze:

Check altijd reviews over een webwinkel. Nu staat Bol.com bekend als een betrouwbare winkel, maar als je dus ergens anders iets bestelt (bijvoorbeeld in het buitenland) is het een aanrader om reviews te lezen. Zo zie je vaak al snel of er klachten zijn en waar die over gaan.

Ook belangrijk is de contactinformatie van een bedrijf en of er een (retour)adres staat genoteerd. Bij voorkeur is dat adres in Nederland. Wanneer je het adres hebt gevonden, kun je dat even nakijken op Google Maps. Als dat een woning laat zien, moet je voorzichtig zijn.

Nog een goede tip is om de afbeelding van het product waarmee geadverteerd wordt op te zoeken via Google. Als je ziet dat AliExpress dezelfde foto gebruikt, kun je op je vingers uittellen dat het om dropshipping gaat. En tot slot nog een tip: check altijd de retour- en garantievoorwaarden.

 

Scroll naar boven