Thijs Römer

Minderjarige slachtoffers Thijs Römer moesten naaktfoto’s sturen voor handtekening

Het vermeende online seksueel misbruik van drie minderjarige fans voor acteur Thijs Römer is wel héél schandalig. Een van de slachtoffers zegt: “Ik moest naaktfoto’s sturen. In ruil daarvoor zou ik mogen figureren in Moordvrouw en zou ik zijn handtekening krijgen.”

Rechtbank

Zoveel is de handtekening van Römer natuurlijk helemaal niet waard en het is werkelijk afschuwelijk als de 44-jarige acteur zich hier inderdaad schuldig aan heeft gemaakt. Daar horen we komende week waarschijnlijk meer over. Aanstaande dinsdag moet Römer zich verantwoorden in de rechtbank in Assen. Er liggen drie aangiften tegen hem op tafel.

Machtspositie

Wat Justitie Römer vooral zwaar lijkt aan te rekenen, is dat de acteur op het moment van het vermeende misbruik ruim twintig jaar ouder was dan de meiden. Die waren tussen de 14 en 16 jaar. Ze waren ook alle drie lid van de Thijs Römer-fanclub. Ze keken dus op tegen de blonde acteur en dat maakt dat Römer waarschijnlijk in een machtspositie ten opzichte van de meisjes verkeerde. Het is overigens niet onwaarschijnlijk dat Römer zelf ook foto’s van zijn blote lichaam aan de tienermeisjes stuurde.

Turbulent

Het vermeende seksuele misbruik vond plaats tussen 2015 en 2017. Het leven van Römer was toen op z’n minst turbulent te noemen. Zijn huwelijk met actrice Katja Schuurman was zojuist mislukt en volgens Römer greep hij regelmatig naar de drugs.

Kwetsbaar

Maartje Schaap treedt op als advocaat van de minderjarige slachtoffers, weet Leeuwarder Courant. Volgens de advocaat maakt de hele kwestie veel impact op de meiden. “Het waren kwetsbare meisjes en het zijn nog steeds kwetsbare jonge vrouwen”, zegt Schaap. De drie meisjes kennen elkaar overigens niet persoonlijk. Ze kennen elkaar alleen via een appgroep over Römer, waar ze destijds met elkaar chatten.

Thijs Römer

‘Verliefd’

Een van de meisjes, degene die als eerste aangifte tegen Römer deed, heeft de acteur ook in het echt ontmoet. Daar zijn foto’s van. Op social media vertelde ze vorig jaar wat er volgens haar gebeurd was: “Ik was 14 toen ik enorm fan was van Thijs. Ik was zelfs verliefd op hem. Op dat moment had ik geen fijne thuissituatie. En ik zocht aandacht. Thijs gaf mij die aandacht. Hij was heel lief voor mij.”

Smaad

Römer ontkende echter. Op Twitter schreef hij: “Het verhaal over een toentertijd 14-jarig meisje, waarmee ik grensoverschrijdend contact zou hebben gehad, gaat mij als vader van een tienerdochter en weldenkend mens een brug te ver. Als dit niet stopt, zal ik aangifte moeten doen van smaad.” Toen er meer aangiften tegen de blonde acteur werden gedaan, hield Römer zich echter stil.

Maximale straf

In september van 2022 liet het Openbaar Ministerie (OM) weten dat zij Römer strafrechtelijk gaan vervolgen. De zaak zal behandeld worden door de meervoudige kamer. Daar zullen drie rechter zich over de kwestie buigen. Op het verleiden van minderjarigen tot ontuchtige handelingen staat een maximale celstraf van vier jaar. Voor het bezit van seksueel getinte foto’s en video’s van minderjarigen geldt dezelfde straf.

Scroll naar boven