strandregels griekenland

Griekenland bedenkt peperdure nieuwe strandregels: “beveiliging met drones en satellieten”

Voor veel toeristen is het een grote bron van irritatie: stranden die volstaan met dure ligbedden. De Griekse overheid neemt nu stevige maatregelen om strandondernemers te reguleren. Zo zijn er hoge boetes voor het onrechtmatig reserveren van strandruimte, en dit wordt streng gecontroleerd met behulp van drones.

Strandregels Griekenland

Sinds dit jaar hanteert de Griekse overheid strikte regels voor ondernemers die ligbedden of parasols verhuren op populaire stranden, meldt de Britse krant The Times. Deze regels omvatten onder andere de maximale oppervlakte die ondernemers met een strandvergunning mogen bezetten.

Ondernemers kunnen via online veilingen bieden op deze vergunningen, waardoor de overheid beter kan controleren wie strandruimte mag gebruiken. Daarnaast moeten ondernemers een strook van minimaal vier meter strand vrijlaten tot aan de zee.

Drones en satellieten

Op kleinere stranden, met minder dan vier meter zand, mogen geen ligbedden worden geplaatst. Om te controleren of deze regels worden nageleefd, gebruikt de overheid drones en satellieten, evenals een mobiele app waar toeristen klachten kunnen indienen.

“Ons doel is om zowel het milieu als het recht van burgers op vrije toegang tot het strand te beschermen,” zegt minister van Financiën Kostis Chatzidakis. “We willen hiermee het toerisme en verantwoord ondernemerschap bevorderen.”

Toekomstplannen

In de toekomst zullen drones ook worden ingezet op de Cycladen en Dodekanesos-eilanden. Vrije toegang tot het strand en natuurbescherming zijn volgens de Griekse wet „een plicht van de staat en een recht van iedere burger.” Verschillende populaire vakantiebestemmingen worstelen met massatoerisme.

In steden als Barcelona, Malaga en Venetië protesteert de lokale bevolking hier zelfs tegen. In het eerste voorbeeld besproeien inwoners toeristen met waterpistolen op terrassen en zetten ze restaurants en terrassen symbolisch af met linten om vakantiegangers duidelijk te maken dat ze niet welkom zijn.



Scroll naar boven