opvangcentra voor asielzoekers

Gemeentes openen stiekem opvangcentra voor asielzoekers: “stilgehouden voor bewoners”

Het lijkt erop dat de spreidingswet onder het nieuwe kabinet niet door zal gaan, maar dat weerhoudt gemeenten in Nederland er niet van om nieuwe azc’s te openen. Volgens een onderzoek van zowel De Telegraaf als het ANP zullen binnenkort meer dan veertig gemeenten een nieuw asielzoekerscentrum openen.

Stiekem opvangcentra voor asielzoekers

Een van deze gemeenten is Naarden, waar een azc zal worden geopend in de Witte Toren langs de A1. Dit besluit heeft geleid tot gigantische onvrede in het dorp. Afgelopen dinsdag werd er een bewonersbijeenkomst voor de teleurgestelde omwonenden georganiseerd.

Aanwezige bewoners bevestigen dit gevoel. “We zijn zonder enige inspraak verrast door de komst van dit azc,” vertelt iemand aan Hart van Nederland. “We kunnen er nu niets meer aan veranderen. De situatie was zo gespannen dat sommige mensen zelfs werden weggestuurd.”

Petities gestart

Renske Merks is een petitie gestart tegen het azc in de Witte Toren, die momenteel zo’n negenhonderd handtekeningen heeft verzameld. “We zijn enorm gefrustreerd dat we niet betrokken zijn geweest in de besluitvorming. Het besluit lijkt al genomen en pas daarna worden wij geïnformeerd.cZe hebben het stil willen houden om de rust te bewaren, maar dat heeft niet het gewenste effect gehad.”

Naast het verzwijgen van de plannen, is volgens Renske ook de locatie ongeschikt: “Het gebouw is veel te klein. Volgens de plannen zouden de asielzoekers op het parkeerterrein moeten slapen in tenten. Dat zou betekenen dat er vier asielzoekers per parkeervak moeten slapen. Dat is niet menselijk.”

Scroll naar boven