omroep zwart akwasi

IJskoude douche voor Akwasi: “Afgelopen met Omroep ZWART”

Akwasi werd eerst bekend als rapper en had veel succes met de Nederlandse rapgroep Zwart Licht. Nu is hij meer in de spotlight als een voorvechter tegen racisme in Nederland. Samen met filmregisseur Gianni Lieuw-A-Soe startte hij in 2020 Omroep ZWART.

Leden Omroep ZWART

Sinds 1 januari 2022 maakt ZWART deel uit van het Nederlandse publieke omroepbestel. Het doel is om programma’s te maken die iedereen aanspreken, ongeacht huidskleur, voorkeur, afkomst, geaardheid, achtergrond of beperking. De omroep werkt samen met BNNVARA op sommige gebieden.

Om te kunnen blijven bestaan, hebben ze echter een bepaald aantal leden nodig. Eerst stond de teller op 50.000 leden, maar Akwasi gaf onlangs aan dat het aantal flink is gedaald: “Rond de 30 duizend. Door een systeemfout zijn er na het eerste jaar veel mensen automatisch uitgeschreven.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Omroep ZWART (@omroepzwart)

Zorgen om toekomst

Akwasi maakt zich zorgen over de toekomst van Omroep ZWART. Om te kunnen blijven bestaan, heeft de omroep tegen eind 2025 maar liefst 100.000 leden nodig. Dat betekent dat ze nog 70.000 leden moeten werven. Akwasi legt uit: “Ja, 50 duizend was alleen de drempel om erbij te komen.’

‘Als we op 31 december 2025 geen 100 duizend leden hebben, is het voorbij. Dat zou heel erg jammer zijn. Het vertrek van BIJ1 uit de Tweede Kamer deed me pijn. Toen ik opgroeide, had ik een BIJ1 in de Kamer en een Omroep ZWART in Hilversum nodig, die mijn perspectief serieus namen.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Omroep ZWART (@omroepzwart)

‘Met Omroep ZWART kunnen we blijvende impact maken, ook door ons journalistiek meer te profileren. We zijn bezig onze journalistieke stem te vinden en een journalistiek kernteam op te bouwen. Ons belangrijkste doel is om een intercultureel perspectief te bieden in de journalistiek.”

Scroll naar boven