Vanaf 1 juli zal autorijden in Nederland een stuk duurder worden. De accijnskorting op benzine en diesel, een speciale maatregel die vorig jaar werd ingevoerd om autorijders te helpen bij de hoge energiekosten, komt ten einde. Dit betekent dat we allemaal een beetje dieper in de buifel zullen moeten tasten al je bij het tankstation staat.
Voor degenen onder ons die niet helemaal bekend zijn met het begrip, is een accijns eigenlijk een soort belasting die de overheid heft op bepaalde producten, zoals alcohol, tabak en brandstof. Vorig jaar, toen de energieprijzen door het dak gingen, besloot de overheid deze belasting te verlagen om het autorijden betaalbaarder te maken. Deze korting wordt nu stopgezet.
Maar wat betekent dit nou precies voor jou? Nou, vanaf 1 juli zullen de prijzen bij de pomp stijgen. Een liter benzine wordt 14 cent duurder, terwijl een liter diesel met ongeveer 10 cent per liter omhoog gaat. En let op, deze prijzen zijn exclusief btw.
Niet verwacht
Voor veel Nederlanders is dit een onaangename verrassing. Autorijden is voor velen van ons een noodzaak, of het nu is om naar het werk te gaan, de kinderen naar school te brengen of familie te bezoeken. Deze prijsstijging zal dus een onvermijdelijk effect hebben op iedereens portemonnee.
Ons advies? Probeer nu alvast een plan te maken voor deze extra kosten. Misschien kun je carpoolen met collega’s, vaker de fiets pakken of je ritten beter plannen om brandstof te besparen. En onthoud, hoewel deze verandering misschien ongemakkelijk is, is het belangrijk om het grotere plaatje te zien: deze accijnzen helpen de overheid om geld in te zamelen voor belangrijke projecten en diensten die we allemaal gebruiken.
Blijf dus veilig, blijf slim en houd je tank in de gaten. De weg vooruit kan een beetje hobbelig zijn, maar samen kunnen we de rit zo soepel mogelijk maken.