trein

Weer prijsstijging: treinreizen tijdens spits ’tientallen procenten’ duurder

De eurootjes rollen in rap tempo onze portemonnees uit, maar volgens het kabinet nog steeds niet snel genoeg. Een treinkaartje was al schreeuwend duur, maar waarschijnlijk wordt het voor de hardwerkende forens straks nóg duurder als deze op tijd op werk aan wil komen.

Na explosieve prijsstijgingen van benzine, energie en boodschappen werden de Nederlandse burgers dit jaar onaangenaam verrast met een blikjes- en plastictax. Het leven wordt zo’n beetje onbetaalbaar en daar worden we met z’n allen natuurlijk niet vrolijk van.

Ruim 50 procent duurder

Ook de prijzen van treinkaartjes zijn de laatste jaren al fors gestegen. Ter vergelijking: in 2008 kostte een retourtje Rotterdam Centraal – Amsterdam Centraal € 23,10. Nu kost datzelfde kaartje € 35,80. Dat is een stijging van dik 50 procent.

Laat, vies en druk

De laatste tijd is het ook nog een zooitje ongeregeld op het spoor. Treinen vallen uit, komen te laat, zijn vies en smerig of puilen uit vanwege te weinig treinstellen. Het ging dit jaar al flink mis na een concert van Harry Styles en tot twee keer toe zijn reizigers ’s nachts in een weiland gestrand. Het gaat overigens ook dramatisch met de personele bezetting tegenwoordig, want ook daardoor zijn treinen al vaker dan eens uitgevallen.

‘Tientallen’ procenten

Wouter Koolmees, hoofdbaas bij de Nationale Spoorwegen, denkt in elk geval één treinprobleem op te kunnen lossen: drukte tijdens de spits. Op werkdagen is het voor reizigers ’s morgens en ’s avonds vaak dringen in de trein en een zitplaats is dan schaars. Volgens Koolmees kun je dat het beste oplossen door forenzen extra veel te laten betalen. Dat sprak hij eerder deze zomer al uit in de Volkskrant. De oud-minister sprak over een stijging van ’tientallen’ procenten. Daarmee moet reizen tijdens daluren tegelijkertijd goedkoper worden, maar ja, we werken nu eenmaal massaal van 9 tot 5.

treinNog eens acht jaar NS

Het demissionaire kabinet heeft al aangegeven deze prijsstijging niet te zullen blokkeren. Wel moet de Tweede Kamer zich nog formeel uitspreken over de plannen van de NS. Er staat op 26 september overigens een debat gepland over de hoofdrailnetconcessie. Het kabinet wil de NS toestaan om vanaf 2025 nog eens acht jaar alleenheerser op de belangrijkste Nederlandse spoorrails te blijven.

Scroll naar boven