adult chocolate Labrador retriever

Arts waarschuwt: dit kan er gebeuren als je een hond aan je gezicht laat likken

Als hondenliefhebber kan het moeilijk zijn om de verleiding te weerstaan om die trouwe viervoeter te laten genieten van een vrolijke ‘kus’ op je gezicht. Maar pas op, want wat op het eerste gezicht een onschuldig gebaar lijkt, kan volgens experts leiden tot het risico op gevaarlijke ziektes die zich via honden kunnen verspreiden.

Een kwispelende hond die zijn neus liefdevol tegen je wang drukt en enthousiast zijn tong over je gezicht laat glijden lijkt onschuldig en schattig. Maar schijn bedriegt. Deskundigen waarschuwen dat dit eenvoudige gebaar kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen omdat honden vaak in aanraking komen met allerlei soorten vuil en bacteriën.

Verkennen

Honden zijn nieuwsgierige wezens die graag de wereld om hen heen verkennen, vaak door hun neus. Ze snuffelen aan alles, van dode muizen tot paardenpoep, en delen diezelfde nieuwsgierigheid met andere honden. Hetzelfde orgaan dat hen in staat stelt om hun omgeving te verkennen, gebruiken ze om hun genegenheid te tonen door likjes over menselijke gezichten te geven.

Immuunsysteem

Hoewel je immuunsysteem je over het algemeen beschermt tegen de meeste gevaren, kunnen er toch risico’s schuilen in de vorm van zeldzame ziekteverwekkers. Een voorbeeld hiervan is de capnocytophaga canimorsus, een potentieel dodelijke ziekteverwekker die vooral een risico vormt voor ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Terwijl de kans op besmetting minimaal is, waarschuwen experts dat het verstandig is om voorzichtig te zijn.

Voorzorgsmaatregelen

Dr. Sonya Krishnan, specialist in infectieziekten aan de John Hopkins University School of Medicine, adviseert dat terwijl je huid over het algemeen een sterke barrière vormt tegen bacteriën, het belangrijk is om je hond weg te houden van open wonden, puistjes en koortslippen. Vooral de slijmvliezen rond je mond, neus en ogen zijn gevoeliger. Het knuffelen van je eigen hond is over het algemeen veilig, maar voor vreemde honden of zwerfhonden tijdens vakanties moet je toch voorzichtig zijn.

Als hondenliefhebbers is het cruciaal om liefde en genegenheid te delen met onze harige vrienden, maar met een dosis verantwoordelijkheid. Het advies van deskundigen herinnert ons eraan dat zelfs de meest onschuldige acties kunnen leiden tot onverwachte gezondheidsrisico’s, en dat een evenwicht tussen knuffelen en opletten de sleutel is tot een gezonde en gelukkige band tussen mens en hond.

Scroll naar boven