Zonnepanelenbezitters die een nieuwe overeenkomst aangaan, of van wie het contract afloopt, raken op basis van hun verbruik honderden euro’s kwijt. Dat is de schuld van energiebedrijven. Die rekenen talloze kostenposten door aan de klant, waardoor de terugverdientijd met ’tientallen jaren’ wordt vertraagd. En dat is niet prettig.
Terugverdientijd zonnepanelen loopt met jaren terug
Uit onderzoek van vergelijker Gaslicht.com blijkt dat het voordeel van huishoudens met zonnepanelen begint te slinken. Oorspronkelijk konden huishoudens hun zelf opgewekte stroom in de zomer verrekenen. Dat leverde de consument honderden euro’s terugbetaling op per jaar.
En nog mooier: hun investering kon binnen vijf tot zeven jaar worden terugverdiend. Helaas is dat nu verleden tijd door de invoering van de ’terugleverkosten’. Directeur Ben Woldring van Gaslicht.com zegt dat de recente verlaging van de energiebelasting op stroom ervoor zorgt dat de terugverdientijd van zonnepalen met ‘jaren’ wordt verlengd.
Iedereen is erin getuind
Zonnepaneelbezitters werd door de overheid voorgehouden dat de terugverdientijd ‘minder dan zeven jaar’ zou duren. Voor een setje panelen moeten mensen toch al zo’n 4.000 tot 5.000 euro aftikken. Uit gegevens blijkt nu dat die terugverdientijd veel langer duurt.
Bizar is dat huishoudens met een laag energieverbruik het hardst worden getroffen. ”Huishoudens die driekwart van hun stroomverbruik zelf opwekken, zijn jaarlijks maar 30 euro goedkoper uit dan mensen die geen panelen hebben.” Tsja, daar sta je dan met je panelen en je goede klimaatgedrag. Heeft de overheid je toch weer mooi bij de neus weten te nemen…
Veel energiebedrijven rekenen de laatste maanden talloze kostenposten door, merken tariefvergelijkers.https://t.co/YTEjrlCtwZ
— De Telegraaf (@telegraaf) March 27, 2024