Revolutionaire ontdekking over mensen met blauwe ogen

Revolutionaire ontdekking over mensen met blauwe ogen

Wetenschappers hebben een ongelooflijke ontdekking gedaan over mensen met blauwe ogen. Zij hebben onderzoek gedaan naar het ontstaan hiervan en concluderen iets bijzonders. In dit artikel gaan we dieper in op de uitkomsten hiervan.

Wat is de zeldzaamste kleur ogen?

Bij veel mensen leeft het idee dat blauwe ogen ‘zeldzaam’ zijn. Het tegenovergestelde blijkt aan de orde. Bruin is de meest voorkomende kleur, gevolgd door blauw. Als jij groene ogen hebt, is dat een stuk zeldzamer dan als je blauwe ogen hebt. Althans, volgens de Visus Oogkliniek.

Maar hoe ontstaan blauwe ogen eigenlijk? Dat heeft te maken met de genen van je ouders. Als je van je moeder het gen van voor bruine ogen (A) krijgt en van je vader het gen voor blauwe ogen (a), dan overheerst het bruine gen. Maar wanneer beide ouders blauw doorgeven, heb je dus blauwe ogen (aa). Tot zover eigenlijk niet zo veel bijzonders.

Macro Photo Of Eye

Studie

Een Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat 45 procent van de wereldbevolking bruine ogen heeft. Zo´n 27 procent van alle mensen heeft blauwe ogen. Tot slot hebben 18 procent van de mensen ‘hazel-ogen’ en heeft slechts 9 procent groene ogen.

Nadat onderzoekers jarenlang geprobeerd hebben om te achterhalen hoe blauwe ogen zijn ontstaan, is dat nu duidelijk. In wetenschappelijke termen gaat het om de ‘genetische mutatie van het OCA2-gen, dat het niveau van bruin pigment in het menselijk oog bepaalt’.

Nu is helder geworden dat blauwe ogen afkomstig zijn van een heel ander gen, genaamd HERC2. Die schakelt de OCA2 volledig uit en ‘verdunt bruin in blauw’.

Blauwe ogen

Leuk allemaal die wetenschappelijke praatjes, maar samenvattend hebben de onderzoekers geconcludeerd dat iedereen met blauwe ogen, afstamt van dezelde 1 en dezelfde persoon. Bij hem/haar muteerde het gen 6.000 tot 10.000 jaar geleden voor het eerst en sindsdien is het doorgegeven.

Heb jij dus blauwe ogen en ken je nog iemand met blauwe ogen? Dan hebben jullie dezelfde voorouder. Leuk om te weten, toch?

Bronnen: Ladbible, Metronieuws en Oogfonds

 

Scroll naar boven