Ouders krijgen brief: Kinderen mogen niet eten en drinken vanwege Ramadan

Ouders krijgen brief: Kinderen mogen niet eten en drinken vanwege Ramadan

Het Mondial College in Nijmegen heeft een brief gestuurd naar ouders van leerlingen. In het schrijven laat de school weten dat het tijdens de heen- en de terugreis van een schoolreisje niet is toegestaan te eten en drinken, wegens Ramadan.

Brief over Ramadan

Over 20 dagen staat de laatste lesdag van de examenleerlingen gepland. Het is al jaren traditie dat ze aansluitend op schoolreis gaan.

Dit jaar is gekozen voor een dagje Efteling in Kaatsheuvel. Hartstikke gezellig, maar het Mondial College heeft de ouders van scholieren een brief gestuurd. In het schrijven, dat gepubliceerd is door GeenStijl, staat het volgende: ”Aangezien deze dag tijdens de Ramadan valt, is het voor alle leerlingen niet toegestaan tijdens de heen- en terugreis in de bus te eten of te drinken.”

Massale ophef

De brief viel vanzelfsprekend niet goed bij de ouders. Logisch ook wel. Dat leerlingen meedoen aan de Ramadan is natuurlijk hartstikke prima. Maar je kunt dat onmogelijk opdragen aan mensen die deze geloofsovertuiging niet aanhangen en dus ook niet aan Ramadan doen.

Pas nu het in heel Nederland los gaat, heeft de school een tweede brief gestuurd naar de ouders. Hierin staat dat de tekst in de eerste brief er ‘niet zo in moest staan. Rector Gert-Jan Jansen beweert dat het Mondial College ‘de beste bedoelingen’ had, maar dat het ‘verkeerd vertaald’ is.

”Het was niet onze bedoeling en het is vervelend dat het zo veel ophef heeft veroorzaakt.” De rector benadrukt dat het Mondial College voorstander is van ‘respect hebben voor elkaar en rekening houden met elkaar’. ”Maar dat stond niet goed in de uitnodiging.”

Best zorgwekkend allemaal. Als je als school niet eens in staat bent een brief goed na te lezen voordat je deze massaal verstuurt, vragen wij ons af of het Mondial College de juiste plek is voor je kind. Ja, dat gaat ver. Maar desbetreffende brief ook.

Scroll naar boven