Pieter Omtzigt, de man die vorig week uit het niets opstapte en vandaag weer terugkwam, wil niet meer meedoen aan de formatieonderhandelingen. De ‘leider’ van NSC (Nieuw Sociaal Contract) oppert dat de PVV, VVD en BBB een minderheidskabinet gaan vormen.
Pieter wil niet meer
Omtzigt legt de bal bij de andere drie partijen. ”Die hebben kennelijk goed overlegd”, zo sneert hij naar de drie partijen die niet wegliepen. Pieter wil niet meer meedoen en zet hiermee honderdduizenden kiezers die in hem een leider zagen in de kou.
Omtzigt werd vandaag gevraagd waarom hij vorige week eigenlijk naar huis is gegaan. Hij stipt aan dat het ging om overleggen in Den Haag.
Voor zijn partij was de formatie afgelopen dinsdag (vorige week red.) al afgerond. ”Daarnaast stonden er geen overleggen meer gepland. Die zijn later alsnog ingepland.”
De volledige reactie van Pieter Omtzigt voor het laatste overleg met informateur Plasterk:
“Het is niet op een chique manier gegaan. Dat gebeurt weleens als je een jonge partij hebt. Ik heb dinsdagavond twee keer geprobeerd om Plasterk te bellen.”
(1/3) pic.twitter.com/5wqeuTaluT
— Sam Hagens (@SamHvNL) February 12, 2024
Volgens betrouwbare bronnen was er iets anders aan de hand. Omtzigt zou het allemaal teveel geworden zijn, waarna hij besloot om een aantal dagen rust te nemen in zijn woonplaats Enschede. Een zegsman vertelde dat Omtzigt ‘doodmoe’ was.
Eindverslag
Vandaag is Pieter toch maar weer op komen draven in Den Haag. Dit om aanwezig te zijn bij het gesprek over het eindverslag van informateur Ronald Plasterk. De fractieleiders van de vier partijen kunnen het verslag dan nog op enkele punten aanvullen en eventueel corrigeren.
Vanmiddag om 16.00 uur treed Ronald Plasterk naar buiten met het definitieve verslag. Maar we weten dus nu al dat Omtzigt de stekker eruit heeft getrokken.
Minderheidskabinet
Tijdens de afgelopen Tweedekamerverkiezingen was de PVV van Geert Wilders de grote winnaar. Die partij wist 37 zetels te bemachtigen. De VVD was goed voor 24 zetels, terwijl de BBB er 7 in de wacht wist te slepen. Dat is een totaal van 68 zetels.
In de Tweede Kamer zijn 150 zetels te verdelen. Om een meerderheidskabinet te kunnen vormen, hebben alle betrokken partijen er minimaal 76 nodig. In dit geval zijn dat er dus 8 te weinig, waardoor er gesproken wordt van een minderheidskabinet.
Als dat tot stand komt.