Dit bedrag kost het om je buren een nachtje wakker te houden

Dit bedrag kost het om je buren een nachtje wakker te houden

In de boetebase van het Openbaar Ministerie staan bedragen genoemd die in rekening worden gebracht voor kleine vergrijpen. Denk bijvoorbeeld aan het zonder toestemming meenemen van een winkelwagen, of geen zakje bij je hebben als je een hond uitlaat. Maar wat kost het nou om je buren een nachtje wakker te houden? TrendNieuws zocht het op.

Boetes

In de boetebase staan dus verschillende pietluttige overtredingen. De reden waarom de bedragen erbij staan is omdat er geen ovj (officier van justitie) aan te pas hoeft te komen die zich gaat verdiepen in je hele verleden. En dus staat het bedrag al vast.

Er zijn een aantal categorie├źn die getoond worden. Dat varieert van verkeer en openbaar vervoer tot huisdieren en de openbare orde. Je kunt zelf een onderwerp aanklikken en dat uitvouwen waarna je het bedrag ziet staan wat ergens voor staat. Ga jij bijvoorbeeld de hond uitlaten en constateert een handhaver dat jij niet het vereiste zakje bij je hebt? Dan kost je dat 100 euro (exclusief 9 euro administratiekosten).

Geluidshinder

Het komt allemaal wel eens voor dat we een feestje organiseren. Bijvoorbeeld als er iemand jarig is, of wanneer we een goede bui hebben en de muziek net wat harder zetten dan de bedoeling is. Het kan ook voorkomen dat je dat je dat midden in de nacht doet.

Dit bedrag kost het om je buren een nachtje wakker te houden

Volgens de website van de Rijksoverheid moeten buren bepaalde geluiden van elkaar accepteren. Het gaat om geluid van spelende kinderen, hoesten, overdag stofzuigen en het dichtslaan van deuren. Dat wordt ‘leefgeluid’ genoemd.

APV

Veel mensen denken (ten onrechte) dat je om 22.00 uur moet stoppen met geluid maken in je woning. Dat blijkt niet het geval. Als jij om 02.00 uur ’s nachts een muziekje wil draaien, mag je dat gewoon doen. Wat wel bestaat, is de APV.

Dat staat voor Algemene Plaatselijke Verordening. Veel gemeenten hebben deze online staan en hierin staat tot in detail beschreven wat er wordt verstaan onder burenoverlast. Je hoeft geen Einstein te zijn om te bedenken dat je speakers op standje maximaal zetten niet de bedoeling is.

Burenoverlast, dit kost het

Wanneer je laat in de avond nog aan de slag gaat met een circelzaag, het volume van je speakers opendraait of lawaai maakt met een ander toestel, kan dat zorgen voor burenoverlast. Wanneer je een verbalisant aan de deur krijgt die dit constateert, kan het twee kanten op gaan.

Ofwel je krijgt een waarschuwing, of er volgt een bekeuring. In het laatste geval bedraagt de boete voor overlast veroorzaken voor omgeving d.m.v toestellen of geluidsapparatuur een bedrag van 150 euro. En dat is exclusief 9 euro administratiekosten.

Oh ja, dan wordt er dus ook gevorderd dat je direct stopt met overlast veroorzaken. Dan mag je dus niet vrolijk verdergaan.

Beeld: Canva

 

 

Scroll naar boven