De zomer is weer in volle gang, en dat betekent dat veel Nederlanders op het punt staan om op het vliegtuig te stappen voor een welverdiende vakantie. Maar stel je eens voor dat je een maand van tevoren een bericht krijgt van je reisorganisatie dat het boekingskantoor failliet is gegaan en je vakantie niet doorgaat.
drama voor klanten van reisorganisatie FTI
Dit overkwam Kim. Ze dacht eerst dat het een phishingmail was, maar het bleek helaas echt te zijn. Het was een grote teleurstelling. Reisorganisatie FTI, een prominente Duitse speler in de reisbranche, is recentelijk failliet verklaard. Dit heeft ook veel Nederlandse vakantiegangers geraakt.
FTI werkt veel samen met Nederlandse reisorganisaties zoals Prijsvrij vakanties en de Vakantiediscounter. Kim had via de Vakantiediscounter geboekt en ontving een mail waarin stond dat haar gezinsvakantie naar Kroatië in gevaar was door het faillissement van FTI.
Mislukte pogingen tot contact
Pogingen om contact op te nemen met de Vakantiediscounter leverden alleen automatische antwoorden op; ze waren volledig onbereikbaar. Kim had 1200 euro aanbetaald en ontving een bericht dat het mogelijk was dat ze haar geld pas over een jaar terug zou zien.
Gelukkig had haar vriend het initiatief genomen om direct contact op te nemen met het appartementencomplex in Kroatië waar ze zouden verblijven. Zij adviseerden om direct bij hen te boeken. Mocht de vakantie toch doorgaan via de reisorganisatie, dan kon de boeking kosteloos geannuleerd worden.
Wat te doen?
De Consumentenbond adviseert altijd om toch een pakketreis te boeken, omdat de rechten van de consument dan over het algemeen sterker zijn. De pakketreisaanbieder is het eerste aanspreekpunt en als een hotel, dat deel uitmaakt van de pakketreis, failliet gaat, moeten zij een alternatief hotel regelen.
Als je ervoor kiest om een los hotel te boeken, is het aan te raden om met een creditcard te betalen of te kiezen voor de optie om bij aankomst te betalen. Dit geeft de consument een sterkere positie, want als het hotel failliet gaat, ben je als consument vaak een van de laatsten die zijn geld terugziet.