Nieuwkomers massaal hierheen gelokt met verhalen over ‘gratis woningen en zorg’

Oekraïners blijken vanuit heel Europa massaal voor Nederland te kiezen, doordat ze hier flink in de watten worden gelegd. Gratis huisvesting, gratis naar de dokter: alles is mogelijk voor hen. Dat kopt de Telegraaf vanmorgen groot op de (online) voorpagina.

‘Alleen maar mannen’

In het aanmeldcentrum in Utrecht komen nog steeds wekelijks ‘honderden Oekraïners’ aan. Jaap Donker van de Veiligheidsregio Utrecht zegt in De Telegraaf dat het in een eerder stadium vrijwel uitsluitend om vrouwen ging, die op de vlucht waren voor oorlog.

”Nu zijn het bijna alleen maar mannen die komen voor banenkansen.” Volgens Donker komen ze uit heel Europa. ”Van Polen tot Portugal. In één geval klopten zelfs Oekraïners uit Canada hier aan.” Wanneer je uit Oekraïne komt heb je recht op opvang.

Nieuwkomers massaal hierheen gelokt met verhalen over 'gratis woningen en zorg'

Nederland heeft inmiddels echter nauwelijks nog plekken over door de massale instroom. ‘Meer dan 99 procent van de 90.000 opvangplekken is bezet’. Het enige aanmeldcentrum dat nog een paar bedden heeft, dreigt in de komende dagen tijdelijk te moeten sluiten.

Goede voorzieningen

De meeste Oekraïners zijn volgens de Veiligheidsregio inmiddels niet per se op de vlucht voor oorlog. ”Sinds de zomer zien we vooral alleen reizende mannen die zeggen te komen voor arbeidskansen en de voorzieningen in Nederland.”

”Anderen komen hierheen voor een complexe medische operatie, want ook zorgkosten worden betaald, of reizen familieleden achterna.”

Mag gewoon

En ja, nieuwkomers mogen volledig legaal gebruikmaken het warme welkomstbeleid dat we hier hebben. Tot aan maart 2025 mogen Oekraïners vrij door de EU reizen. Ze mogen hier wonen en mogen ook direct aan het werk in ons land.

Nederland blijkt veel vrijgeviger dan andere landen. Oekraïners weten dat. ”De verhalen gaan razendsnel rond in Telegram-groepen, bijvoorbeeld op de gratis opvang.”

Inmiddels gaat het zelfs zo ver, dat Oekraïners vanuit heel Europa massaal koers zetten naar Nederland. Ook als ze in andere landen al een plekje in de opvang hebben.

Scroll naar boven