Jerry Afriyie stopt ermee en vertelt ook waarom

Nog even en dan helft actieclub Kick Out Zwarte Piet zichzelf op. De tegenstanders van Zwarte Piet zijn nu bezig met ”de laatste loodjes” en dat is het klaar. In het programma Op1 zaten de twee voormannen Jerry Afriyie en Mitchell Esajas gister, om meer uitleg te geven.

Nog één grote actie

KOZP zal nog één grote actie houden en dan valt het doek. Volgens Afriyie zit hun ‘werk’ er bijna op. Hij wil wel dat men weet dat er nog een ‘lange, grote actie’ komt.

”Onze laatste dag is 5 december 2025, dus dat is pas over 18 maanden. Presentatrice Margje Fikse wijst erop dat ondanks al het actievoeren, meer dan de helft van alle Nederlanders nog steeds door wil gaan met Zwarte Piet in tradtionele vorm.

Jerry Afriyie stopt ermee en vertelt ook waarom

”Is nu dan wel het juiste moment om te stoppen?” Afriyie vindt van wel. Hij zegt hier niet te zijn om mensen die ”doen alsof ze slapen” wakker te krijgen. ”Inmiddels zijn we veertien jaar verder. Als je er dan toch voor kiest om racistisch te zijn…”

Afriyie vervolgt zijn relaas: ”Mensen die slapen, kun je wakker krijgen. Maar mensen die doen alsof ze salpen, kun je niet wakker schudden.”

‘Trots op racisme’

Afriyie vindt dat onze maatschappij bestaat uit mensen die weten dat Zwarte Piet anderen dwarszit, maar bewust wegkijken of het negeren. ”Waar in Nederland je ook woont, je hebt echt wel doorgekregen dat Zwarte Piet een racistisch karikatuur is van zwarte mensen.”

”Het is nu aan ons om de vraag te stellen: willen wij een land zijn waar racisme niet is toegestaan, of willen wij een land zijn waar we zo trots zijn op racisme, dat we het ieder jaar op ons gezicht smeren?”, zo vraagt Afriyie zich af.

Mede-voorman Esajas sluit zich aan bij de woorden van zijn kompaan. ”Als mensen anno 2024 nog vasthouden aan Zwarte Piet, is dat een bewuste keuze. Een hele bewuste keuzen om vast te houden aan racisme”, zo sluit hij af.

Scroll naar boven