Netbeheerder: Laadpalen voor auto's moeten uit tussen 16.00 en 21.00 uur

Netbeheerder: Laadpalen voor auto’s moeten uit tussen 16.00 en 21.00 uur

Netbeheerder Stedin doet een oproep aan exploitanten van laadpalen voor elektrische auto’s. Die moeten tussen 16.00 uur en 21.00 worden uitgezet. Stedin wil hiermee het overvolle stroomnet ontlasten, zo valt te lezen bij Hart van Nederland.

Laadpalen elektische auto

Tussen 16.00 uur en 21.00 uur komen veel mensen terug van hun dagelijkse bezigheden, bijvoorbeeld van werk. En dan zet iedereen massaal elektrische apparaten aan, waardoor er veel vraag is naar stroom. Stedin wil dat de auto opladen binnen dat tijdsbestek niet meer kan.

Volgens de topman van het bedrijf, Koen Bogers, doet Stedin er alles aan om het elektriciteitsnet uit te breiden. ”Maar dat is niet genoeg. Met name in de avondpiek, tussen 16.00 en 21.00 uur, en op zonnige dagen, barst het net uit zijn voegen.” En dus moeten laadpalen uit.

Netbeheerder: Laadpalen voor auto's moeten uit tussen 16.00 en 21.00 uur

Neem je verantwoordelijkheid

Stedin roept consumenten, bedrijven en overheden op om ‘verantwoordelijkheid’ te nemen en samen de druk die op het stroomnet staat te verminderen. Ook denkt de netbeheerder dat auto’s laden rond etenstijd lang niet voor iedereen nodig is.

”Dat kan ook op andere momenten op de dag, bijvoorbeeld als er veel zonnestroom voorhanden is of ’s nachts. Dan is het rustiger op het net.”

‘Opmerkelijke maatregel’

De Vereniging Elektrische Rijders, die zich inzet voor gebruikers van elektrisch vervoer, is verbaasd. De vereniging noemt de conclusie van Stedin ‘opmerkelijk’ en betiteld het als een ‘rigoureuze maatregel’, waar mensen die een elektrische auto hebben de dupe van worden.

De vereniging wijst er ook op dat het voornemen niet ten goede zal komen van de populariteit van elektrisch rijden, wanneer laadpalen vijf uur per dag uitstaan.

Scroll naar boven