traditionele bloemengroet

Over en uit: Kerken willen geen bloemen meer bij uitvaarten

Steeds meer kerken vragen zich af of de traditionele ‘bloemengroet’ nog wel past in de huidige tijd, aldus het Nederlands Dagblad. Een traditionele bloemengroet houdt in dat men een boeket bloemen geeft als teken van respect, dankbaarheid of liefde. Elke bloem heeft vaak een symbolische betekenis; bijvoorbeeld, rode rozen staan voor liefde en passie, terwijl witte lelies voor zuiverheid en rouw staan.

Afscheid van de bloemengroet

Bij speciale gelegenheden, zoals verjaardagen, jubilea of begrafenissen, worden zorgvuldig samengestelde boeketten uitgedeeld om bepaalde emoties uit te drukken zonder woorden. Het ritueel van het geven van bloemen is diep geworteld in vele culturen en blijft een universeel gebaar van waardering en medeleven.

Dik-Faber, projectleider van GroeneKerken, zegt hierover: “Het is belangrijk dat zo’n gebaar iets positiefs bijdraagt en de wereld mooier maakt in plaats van schade te veroorzaken,” Hij legt uit dat de discussie over bloemen mede gevoed wordt door de toenemende bewustwording rondom de schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen.

Alternatieven

Ze ziet in de GroeneKerken-app dat dit onderwerp steeds vaker wordt besproken. Daarom pleit ze voor alternatieven voor het uitdelen van bloemen binnen kerkgemeenschappen. Volgens Dik-Faber kan de keuze voor biologische bloemen al een groot verschil maken. “Als je blijft kiezen voor reguliere bloemen, blijf je een systeem in stand houden dat niet goed is voor het milieu.’

‘Biologische bloemen worden nog op kleine schaal geteeld, maar kerken kunnen helpen om dit te laten groeien. Eén kerk alleen zal misschien weinig effect hebben, maar als honderd of zelfs duizend kerken dit doen, kan het echt impact maken.” Wat vind jij van deze nieuwe maatregel? Laat het ons weten in een reactie op Facebook!

Scroll naar boven