In deze provincie is vanavond de grootste kans op het noorderlicht

In deze provincie is vanavond de grootste kans op het noorderlicht

Afgelopen nacht was het noorderlicht te zien boven ons land. In heel Nederland doken mooie foto’s op en ook werd er veel gefilmd. De vraag is natuurlijk: kunnen we het poollicht vanavond weer waarnemen? In dit artikel vertellen we je wat je kunt verwachten.

Noorderlicht Nederland

Het noorderlicht, ofwel de Aurora Borealis, is een fenomenaal natuurverschijnsel. Wanneer er veel activiteit is op de zon, worden elektrisch geladen deeltjes de ruimte ingeschoten. Wanneer die botsen op de poolstreken, is het noorderlicht te zien.

Eergisteren was het noorderlicht te zien boven IJsland, maar gisteren konden we er in Nederland dus ook mooi van genieten. Meteoroloog Jordi Huirne vindt het lastig om te voorspellen of het vanavond weer te bewonderen is. Hij wijst erop dat de kans klein is dat het opnieuw gaat gebeuren.

Bewolking

Maar zelfs een kleine kans is een kans en Huirne sluit het dus niet uit. Hij stelt dat de weersomstandigheden niet helpen. Het grootste deel van ons land krijgt vanavond namelijk te maken met bewolking. Het zuidwesten blijft dat bespaard.

”Alleen in het zuidwesten is er genoeg ruimte om mogelijk iets te kunnen zien”, aldus Huirne. En dan specifiek aan de kust. De meteoroloog wijst erop dat je daar minder lichtvervuiling hebt, waardoor het fenomeen een stuk duidelijker waar te nemen is.

 

Scroll naar boven