Honderden doden bij moslimbedevaart in Mekka

Honderden doden bij moslimbedevaart in Mekka

In het Saoedische Mekka zijn al honderden doden gevallen bij de moslimbedevaart. Dit heeft alles met het weer te maken. Het is er snikheet, waarbij de temperaturen boven de 50 graden uitkomen. Er zijn nu meer dan 400 mensen om het leven gekomen.

Ziedende hitte

Arabische diplomaten, die kijken naar ziekenhuiscijfers, komen met verdrietige feiten. Meer dan 320 Egyptenaren zijn omgekomen.

De Jordaanse overheid spreekt van 41 inwoners en Tunesie bevestigt 35 gesneuvelden. Er worden daarnaast ook nog meerdere pelgrims vermist, waardoor de kans bestaat dat het in werkelijkheid om nog meer mensen gaat.

Bijna 2 miljoen deelnemers

De Saoedische overheid vraagt deelnemers nu om activiteiten uit te stellen. Later op de middag is het namelijk minder warm, al tikt de temperatuur ook dan meer dan 40 graden aan.

Geschat wordt dat er ongeveer 1,8 miljoen moslims meedoen aan deze editie van de hadj. Langs de weg zijn op sommige plekken watersproeiers geplaatst, zodat mensen iets kunnen afkoelen. Veel helpt dat helaas niet, maar het is beter dan niets.

Wat is de hadj?

De hadj is een pelgrimstocht naar Mekka en is verplicht voor alle gezonde, volwassen moslims die genoeg geld hebben.

Mensen die om gezondheidsredenen niet kunnen gaan, of niet genoeg geld hebben, zijn uitgezonderd. Tijdens het leven dient elke moslim minimaal een keer de pelgrimstocht te volbrengen.

Het einddoel is het bereiken van de Kaäba. Dat is een kubusvormig object dat op de binnenplaats van de Grote Moskee in Mekka staat. Het staat bekend als Bayt Allah (Huis van God). Pelgrims moeten in totaal zeven rondjes om de Kaäba lopen.

Scroll naar boven