soa

Gigantische soa-uitbraak in Nederland: ‘Stop met elkaar afwerken’

Steeds meer jonge mensen in Nederland kampen met pijn of jeuk aan hun fluit of doos. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het aantal soa’s in de afgelopen jaren gigantisch gestegen. Zeker jongeren lopen steeds vaker een geslachtsziekte op. Zorgelijk, volgens het RIVM.

‘Geef liefde, geen soa’. Met behulp van die slogan gaat het RIVM jongeren op scholen en op festivals bewuster maken van de gevaren van onbeschermde seks. Daarbij gaan medewerkers van het instituut zeker 40.000 condooms uitdelen.

Niet onderschatten

Geslachtsziekten moeten niet worden onderschat, vindt RIVM-arts Rosa Joosten. Sommige soa’s zorgen namelijk voor problemen op de lange termijn. “Mensen denken misschien dat ze niet echt een risico lopen. Een pilletje en het is klaar. Maar dit is niet altijd mogelijk. En als je er te lang mee doorloopt kan het een enorme impact hebben op je toekomst, bijvoorbeeld als je moeilijker zwanger raakt”, zegt ze tegen het AD.

Gonorroe

Vooral gonorroe maakt steeds meer slachtoffers. Deze ziekte bezorgt mannen pijn bij het plassen en er kunnen ontstekingen ontstaan. Dat leidt ertoe dat er pus uit de penis komt. Het aantal mensen met gonorroe is niet alleen in Nederland gestegen, maar ook in andere landen. RIVM-arts Joosten vindt dat een zorgelijke ontwikkeling.

Antibiotica

Ze zegt erover: “In Nederland zijn alle gonorroe-gevallen tot nu toe te bestrijden met antibiotica. In Engeland zijn er wel enkele gevallen waarbij antibiotica niet aansloeg. Als dat gebeurt, sta je echt met je rug tegen de muur.”

soaCondoom niet cool

Een van de oorzaken van het gestegen aantal mensen met een geslachtsziekte is dat jongeren niet snel naar condooms grijpen. Vier op de tien gebruikt geen jasje bij een onenightstand, weet Joosten. De RIVM-arts wil graag benadrukken dat een condoom van belang is.

Wie toch een keertje losgaat zonder bescherming, doet er goed aan om zich zo snel mogelijk te laten testen op een geslachtsziekte. Het is dan ook zaak om de bedpartner op de hoogte te brengen. Het RIVM zet voorlopig in op voorlichting. Soa Aids Nederland wil graag dat de Vrij Veilig-campagnes terugkomen. Die worden al tien jaar niet meer uitgezonden.

Scroll naar boven