Hersendood

Artsen willen hersendode man van beademing halen, maar dan gebeurt er een wonder

Een waar wonder in Groot-Brittannië, waar een hersendood verklaarde 28-jarige man plots weer tot leven kwam. En geen seconde te vroeg ook, want de zusters stonden al klaar om de beademing te verwijderen. 

James Howard-Jones belandde op 24 april 2022 in het ziekenhuis tijdens een avondje stappen. Alles leek gezellig in het Britse Cheltenham, totdat James de 24-jarige Ben Davies tegen het lijf liep. Het is niet duidelijk wat er tussen de mannen is voorgevallen, maar het handgemeen resulteerde in rake klappen.

Ziekenhuis

James werd zo hard geslagen, dat hij buiten bewustzijn raakte en snel naar het ziekenhuis werd gebracht. Daar was de 28-jarige weken onder zeil en hij onderging meerdere operaties.

Zwarter dan zwart

De vele inspanningen van de medici leken niet het gewenste effect te hebben. James werd hersendood verklaard en bleef in coma. Zijn vooruitzichten waren zwarter dan zwart. Zijn leven hing aan een zijden draadje. Nog maar luttele momenten verwijderd van zijn laatste ademhaling, werd alvast aan de familie van James gevraagd of James misschien organen wilde doneren na zijn overlijden.

Onmogelijk

De familie van James stond voor een onmogelijke keuze. Orgaandonatie betekende dat James van de beademing zou worden gehaald. Hij zou dan sterven, maar zijn organen en lichaamsdelen betekenden een tweede kans voor talloze andere zieken.

Emotioneel moment

Toen gebeurde wat niemand voor mogelijk hield: James ontwaakte uit zijn coma. Een zeer emotioneel moment voor de familie van James. Zijn vader, Neil Howard-Jones, vertelt erover. “Er werden mij vragen gesteld die geen enkele ouder ooit gesteld zou mogen worden, zoals het oogsten van zijn organen.”

Afscheid

“We waren het erover eens dat dit moest gebeuren en er werden regelingen getroffen voor transplantatiedonatie. We spraken af dat dit een week zou worden uitgesteld zodat familie en vrienden afscheid van James konden nemen”.

Alleen oogcontact

“De stress was enorm. En toen gebeurde het ongelooflijke: ondanks wat de experts ons hadden verteld, kwam James weer bij bewustzijn. Aanvankelijk kon hij alleen oogcontact maken en was hij niet in staat om te bewegen of te spreken”, aldus zijn vader.

Tweede kans

Zo kreeg James dus een tweede kans in het leven. Wel is James voorgoed veranderd. Door de klappen is hij mentaal en lichamelijk gehandicapt, schrijft Het Nieuwsblad. James zal voor de rest van zijn leven hulp nodig hebben en in een rolstoel zitten.

Scroll naar boven