Albert Heijn stopt met het verkopen van messen

Albert Heijn zet een opmerkelijke stap door te stoppen met de verkoop van messen in hun winkels. Deze beslissing is bevestigd door een woordvoerder van de supermarktketen, na berichtgeving van NH Nieuws. Het trieste voorval in juni waarbij een supermarktmedewerkster in een filiaal in Den Haag werd neergestoken en aan haar verwondingen overleed, heeft mogelijk invloed gehad op deze ingrijpende keuze.

Volgens de woordvoerder is het bedrijf van mening dat de toenemende agressie in de samenleving niet moet worden aangewakkerd. “Wij willen op geen enkele manier bijdragen aan deze verontrustende ontwikkeling.” Hoewel Albert Heijn niet expliciet ingaat op de vraag of het tragische incident in Den Haag heeft geleid tot dit besluit, wordt aangegeven dat er momenteel een onderzoek gaande is, waardoor zij geen verdere details kunnen verstrekken.

Regels rondom messen

Het beleid met betrekking tot de verkoop van messen was bij Albert Heijn al geruime tijd onderwerp van gesprek. Eerder werd er al een leeftijdscontrole ingevoerd en nu is de volgende stap om volledig te stoppen met de verkoop van messen in alle winkels, aldus de woordvoerder.

Het is nog onduidelijk wanneer de messen definitief uit de schappen zullen verdwijnen. In de afgelopen jaren hebben diverse winkelketens, waaronder HEMA, Xenos en IKEA, al besloten om messen alleen nog aan volwassenen te verkopen. Ook heeft het kabinet in 2020 opgeroepen tot een dergelijk beleid.

Landelijk verbod

Bovendien hebben verschillende gemeenten onlangs al een messenverbod ingevoerd, in afwachting van een landelijk verbod. Zo geldt er sinds maart van dit jaar een verbod in Groningen en sinds juli in Amsterdam. Onlangs heeft ook de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, opgeroepen tot een verbod in zijn stad.

Naast het nieuws over de stopzetting van de messenverkoop, heeft Albert Heijn vandaag ook aangekondigd dat ze vanaf januari 2024 geen tabaksproducten meer in hun winkels zullen verkopen. Het kabinet zal in de zomer van 2024 een algeheel verkoopverbod invoeren. Deze stap toont aan dat Albert Heijn zich bewust is van de maatschappelijke verschuivingen en streeft naar een verantwoordelijk en gezond imago.

Met deze nieuwe ontwikkelingen hoopt Albert Heijn een positieve bijdrage te leveren aan het verminderen van geweld en het bevorderen van de veiligheid in de samenleving. Door het stoppen met de verkoop van messen en tabak laat de supermarktketen zien dat ze serieus nadenken over de impact van hun productaanbod en de verantwoordelijkheid die ze dragen als een prominente speler in de detailhandel.

Scroll naar boven