Iedereen doet wel eens zijn wekelijkse boodschappen, maar de inhoud van de koelkast verschilt in elke keuken, zoals bij Guido en Trees. Niet alleen eten ze elk kruimeltje op wat ze kopen – ze geven wekelijks een astronomisch bedrag uit om hun buikjes te vullen.
Boodschappen biologisch en seizoensgebonden
Guido legt uit aan HLN dat ze zelden in de supermarkt te vinden zijn, behalve voor schoonmaakproducten. Hun eten kopen ze zo lokaal, biologisch en seizoensgebonden mogelijk. Guido is duurzaamheidscoach en ambassadeur van Food Winners, een project in België dat gezinnen motiveert om voedselverspilling tegen te gaan.
Volgens Guido gooien mensen gemiddeld een derde van hun aankopen weg. Maar bij hem en Trees niet. Elk kruimeltje gaat door de maag. Voor hun boodschappen bezoeken ze elke week diverse winkels: groenten halen ze bij een biologische boer, brood bij de bakker, vis bij de visboer en vlees bij de slager.
Rijkelijk eten en biodynamische wijn
Guido eet weinig koolhydraten en ontbijt meestal met een omelet met spek, kerstomaten en kaas, vergezeld van een sterke espresso. Trees ontbijt niet, maar drinkt een hele kan koffie. Voor de lunch neemt Guido een handvol gemengde noten of een yoghurtje met vers fruit.
Trees eet ’s avonds meestal brood met charcuterie, terwijl ze voor Guido warm kookt met de helft van zijn bord gevuld met groenten. Maar daar moet natuurlijk ook een rood wijntje bij gedronken worden, bij voorkeur biodynamische wijn. Wat een feest.
Consumenten in de EU zouden zo veel geld kunnen besparen op hun boodschappen. Europa moet in actie komen tegen prijsverschillen tussen landen. Dank voor deze duidelijke boodschap, Nederlandse retailsector hier met @VNO_MKB_Brussel bij mij op bezoek. pic.twitter.com/ddkyUooiTU
— Catharina Rinzema (@CRinzema) March 7, 2023
Strikt koelkastbeleid
Trees benadrukt hun uitgekiende koelkastbeleid: vis en vlees worden goed verpakt zodat ze langer goed blijven. Ze hebben een vacuümmachine om ingrediënten langer vers te houden. Sla gaat in een plastic zak in de koelkast om krokant te blijven. Restjes verwerken ze in salades of soep.
Groenten die niet meer helemaal vers zijn, gaan in de soep of een stoofpotje. Ze hebben een compostbakje onder de spoelbak en twee compostvaten buiten, waarvan de compost voor de tuinplanten en kruiden wordt gebruikt. Dankzij hun efficiënte gebruik van voedsel hebben ze nu nog maar één koelkast nodig.