Verlies je volledig je concentratie wanneer iemand constant lawaai maakt? Of raak je mateloos geïrriteerd als iemand in je nabijheid heftig ademt? Dan heb je mogelijk last van misofonie, laat de BBC BBC weten.
Misofonie is een aandoening waarbij bepaalde geluiden emotionele of fysiologische reacties kunnen uitlokken. Het kan variëren van iemand die met zijn mond open kauwt tot een fluitend geluid. Deze geluiden kunnen gevoelens van irritatie, angst of zelfs paniek veroorzaken bij mensen met deze aandoening.
Geluiden die je tot waanzin drijven
Wanneer misofonie, ook bekend als selectief geluidsgevoeligheidssyndroom, wordt aangewakkerd, komt er adrenaline vrij na het horen van een specifiek geluid. Dit veroorzaakt spanning in de spieren, trillingen en een snelle ademhaling, wat kan leiden tot een vecht- of vluchtreactie.
Het is buitengewoon moeilijk om deze gevoelens van ongemak onder controle te houden. In sommige extreme gevallen moeten mensen die hieraan lijden de meeste sociale situaties vermijden waarin triggerende geluiden kunnen voorkomen.
20% van de mensen heeft misofonie
Volgens de BBC blijkt uit een onderzoek dat één op de vijf mensen last kan hebben van misofonie. Maar hoe komt dit?
Bij mensen met misofonie is het deel van de hersenen dat de zintuigen verbindt met emoties overactief, waardoor het extreem gevoelig wordt voor bepaalde geluiden.
Het is niet helemaal duidelijk of er een remedie is, maar in sommige gevallen is cognitieve gedragstherapie succesvol gebleken.
Ken je iemand die constant geïrriteerd raakt door geluiden? Druk dan op de DEEL-knop hieronder, zodat zij ook deze belangrijke informatie kunnen lezen