Er is een flink tekort aan betaalbare huurwoningen, iets waar experts al lang voor waarschuwen. De nieuwe middenhuurwet, bedoeld om de huurmarkt voor meer mensen toegankelijk te maken, heeft juist een tegenovergesteld effect. In de vier grootste steden staan er nu minder dan vijftig betaalbare middenhuurwoningen te huur. Verhuurders verkopen hun panden zodra ze dat kunnen.
Woningramp in Nederland
Deze week riepen enkele belangrijke figuren in de financiële sector op om de wet snel terug te draaien. Zij merken op dat veel kleinere verhuurders hun huurwoningen verkopen vanwege de hogere belastingen en strengere regels. Grote investeerders bouwen hierdoor minder nieuwe huurwoningen. De gevolgen zijn nu al zichtbaar, en experts zeggen dat het beter is om snel te stoppen met beleid dat niet werkt.
Voor sommige huurders komt dit echter te laat. Zo kreeg iemand onlangs van haar verhuurder te horen dat haar contract niet verlengd zou worden, omdat verhuren voor de eigenaar niet meer rendabel is. Al voordat de middenhuurwet op 1 juli in werking trad, verkochten veel verhuurders hun panden door de strengere regels en hogere belastingdruk.
Er worden 50.000 woningen MINDER gebouwd dan 50 jaar geleden.
Maar volgens huidig kabinet is de woningcrisis gevolg van migratie…
Als er vanaf 2010 doorgebouwd was zoals in 1990 dan waren er nu ruim 350.000 woningen éxtra. Dat zijn de feiten. Het is gecreëerde schaarste. pic.twitter.com/xxObiSYvBL
— Bart van Horck (@BartvanHorck) October 27, 2024
Huurders massaal uit huis gezet
Alleen in het tweede kwartaal van dit jaar al zijn duizenden huurwoningen verkocht en omgezet naar koopwoningen, vooral door verhuurders met meerdere panden. Makelaars zien hierdoor een grote golf van verkopen, wat de beschikbaarheid van huurwoningen nog verder verkleint. Veel vastgoedbeleggers begrijpen niet hoe de wet erdoorheen kon komen, ondanks alle waarschuwingen van experts.
Veel mensen denken dat de politiek meer luistert naar het eerste gevoel van mensen, zonder daarbij rekening te houden met de daadwerkelijke gevolgen. Doordat veel mensen hun huurwoningen verkopen zijn projectontwikkelaars huiverig om nieuwe huurwoningen te bouwen. Ook economische experts twijfelen aan het effect van de middenhuurwet op de langere termijn.
Zij verwachten dat er juist minder huurwoningen beschikbaar zullen zijn en dat de huurprijzen daardoor verder stijgen. Het beleid lijkt vooral bedoeld om in de media goed over te komen, maar zorgt in de praktijk juist voor meer problemen.
Nergens is er zo’n grote sociale woningvoorraad.
Het antwoord op onze woningcrisis is doorstroming, door bewoners te bewegen naar een koopwoning of huurwoning in de vrije sector.
Maar ook verkoop van corporatiewoningen (ideale starterswoningen)
Opbrengst kan dan naar nieuwbouw— Martin van der Veen (@Martinvand42496) October 27, 2024