Wetenschappers denken dat ze een interessante verklaring hebben gevonden voor hoe het kan dat sommige delen van iets levends blijven werken, zelfs nadat het leven stopt. Ze stellen dat er een ‘derde staat’ lijkt te zijn, een toestand ergens tussen het leven en de dood.
Leven na de dood?
Dit verklaart mogelijk waarom onze cellen en organen blijven functioneren, ook als we er zelf niet meer zijn. Het idee lijkt rechtstreeks uit een boek als Frankenstein van Mary Shelley te komen, maar een nieuwe studie die is gepubliceerd in het tijdschrift Physiology beschrijft hoe in die ‘derde staat’ cellen ineens dingen kunnen die ze tijdens het leven niet konden.
Wat extra bijzonder is, is dat deze cellen kunnen overleven en zelfs goed blijven werken, ook al is hun gastheer er niet meer. In een gesprek met The Conversation legden professor Peter Noble van de Universiteit van Washington in Seattle en Alex Pozhitkov van het City of Hope National Medical Center in Californië uit:
“We denken normaal gesproken dat leven en het einde daarvan compleet tegenover elkaar staan. Maar het ontstaan van nieuwe meercellige vormen uit de cellen van een gestorven organisme laat zien dat er een ‘derde staat’ bestaat die verder gaat dan wat we nu kennen als leven en dood.”
Ze voegden daaraan toe: “Bepaalde cellen kunnen, als ze de juiste voedingsstoffen, zuurstof, elektrische impulsen of biochemische signalen krijgen, zich na het einde van hun gastheer ontwikkelen tot meercellige organismen met nieuwe mogelijkheden.”
Derde staat van zijn
Dit onderzoek zou uiteindelijk kunnen betekenen dat we de manier waarop we over het einde van het leven denken moeten herzien. Er zijn verschillende factoren, zoals het type organisme en geslachtskenmerken, die bepalen of een cel kan voortbestaan in deze zogenaamde ‘derde staat’. Er is nog veel meer onderzoek nodig om hier een duidelijker beeld van te krijgen, maar deze ontdekkingen hebben in ieder geval reden tot nadenken.