In Boussou, West-Afrika, heeft zich een vreselijk, maar vooral gruwelijk incident voorgedaan nadat een bekende chimpansee, die gereedschap gebruikt, een baby uit de armen van haar moeder trok en ermee vandoor ging. De primaten in deze regio trekken al langer de aandacht van toeristen en academici, sinds ze voor het eerst werden gezien terwijl ze stenen en andere hulpmiddelen gebruikten om hun voedsel te bereiden.
Unieke en slimme dieren
Jarenlang bezoeken wetenschappers het afgelegen Afrikaanse gebied al om de dieren en hun unieke, slimme gedrag te bestuderen. De chimpansees leven vlakbij de Nimba-bergen, omringd door een gemeenschap van boeren, die geloven dat de apen de reïncarnatie van hun voorouders zijn. Echter, de populatie apen is in de afgelopen jaren geslonken tot slechts vier exemplaren.
Ondanks dat onderzoekers en toeristen de apen al tientallen jaren zonder incidenten bestuderen, sloeg het noodlot afgelopen op een vrijdag toe (20 september), toen een van de twee overgebleven mannelijke chimpansees een acht maanden oude baby uit de armen van haar moeder greep. Het dier bracht het kind vervolgens mee naar het bos, waar het op brute wijze een einde aan haar leven maakte.
Chimp brutally kills baby.
Humanoid chimps blame scientists.
Ransack, burn and destroy the research centre.'It is similar behaviour to how chimps treat one another,' he said. 'If they are excited they cannot control their behaviour.'https://t.co/edgivRbMO0
— ☻ (@DumpsterBud) September 26, 2024
Ooggetuigen verklaren
Ooggetuigen vertelden aan lokale media dat het meisje mogelijk de chimpansee had geïrriteerd door diens gereedschap te gebruiken. Er circuleren ook berichten dat de organen van het kind zouden zijn verzameld voor voedsel. Gen Yamakoshi, hoofdonderzoeker bij het Bossou-instituut, verklaarde aan de Times dat chimpansees ‘geen angst meer voor mensen kennen’:
“Het is onduidelijk of de incidenten worden veroorzaakt door voedselgebrek of opwinding. Dit gedrag vertonen chimpansees ook tegenover elkaar. Als ze opgewonden zijn, verliezen ze soms hun zelfbeheersing,” aldus de expert. Joseph Doré, een lokale inwoner die het Bossou Environmental Research Institute verantwoordelijk houdt, vertelde de Times: “Het is de manier waarop het gebeurde, dat heeft de gemeenschap zo boos gemaakt.”