Weinig mensen weten het antwoord, maar hoeveel is de winst?

Weinig mensen weten het antwoord, maar hoeveel is de winst?

Het is donderdagochtend en we hebben een hersenkraker voor je. Want je brein actief houden is best wel belangrijk. Ditmaal gaat het om een wiskundige puzzel die op het eerste oog vrij simpel lijkt op te lossen. Met de nadruk op lijkt.

Voordelen van puzzels

In de wereld waarin we tegenwoordig leven, wagen steeds minder mensen zich aan een puzzel. En dat terwijl er een groot aantal voordelen zijn om lekker te gaan puzzelen.

Puzzels dagen je hersenen uit, wat er direct aan bijdraagt je cognitieve functies scherp te houden. Ook zorg je er met puzzelen voor dat je geheugen verbetert. Volgens onderzoek geldt dat voor zowel het korte-, maar dus ook het langetermijngeheugen.

En dan is er natuurlijk nog het prestatiegevoel. Wanneer je een moeilijk raadsel, of een puzzel weet op te lossen, voelt dat ontzettend lekker. Kortom: aan de slag!

Wat is de winst?

In onderstaande puzzel koopt iemand een koe voor 800 euro. Hij verkoopt hem vervolgens weer voor 1.000 euro. Daarna koopt hij de koe weer voor 1.100 euro, om het dier vervolgens van de hand te doen voor 1.300 euro. Wat is er nu verdiend?

Koe-puzzel

Veel mensen denken dat de oplossing makkelijk is en voor de hand ligt. Als je dit Googelt, zie je dat de meesten 300 euro als antwoord geven. Toch is dit niet correct.

De oplossing

Je zult versteld staan van hoeveel mensen hier het verkeerde antwoord geven. De oplossing ziet er echter als volgt uit:

De man geeft in eerste instantie 800 euro uit. Door de koe weer te verkopen voor 1.000 euro, maakt hij 200 euro winst. Maar wanneer hij het dier voor 1.100 euro verkoopt, staat hij 900 euro in de min. Uiteindelijk verkoopt de man de koe voor 1.300 euro.

De totale winst is in dit geval dus 400 euro.

Had jij het goed? Laat het weten in de reacties en deel deze som, zodat meer mensen hun hersenen even kunnen kraken!

Scroll naar boven