Vrouw spreidt 8 minuten lang haar benen op Kunstbeurs Rotterdam

Op de kunstbeurs Art Rotterdam heeft danseres Noemi Calzavara vandaag voor opschudding gezorgd. Met een zogeheten ‘wilde act’ spreidde de vrouw acht minuten lang haar benen. Bezoekers keken recht in haar vagina.

De wilde actie, ‘Slouch’ genaamd, betreft een statement tegen vertrutting en verpreutsing van de Rotterdamse beeldend kunstenaar Hester Scheurwater. De performance was vooraf niet aangekondigd bij de organisatie. Scheurwater: ”Omdat er dan een kans zou zijn dat het niet zou worden toegestaan. Maar in de setting van een kunstbeurs past zoiets wel. Mijn galeriehouder stond er en ik ben bij hem in het gangpad gaan staan.”

Ludiek

Flor Linckens van Art Rotterdam zegt tegen de Telegraaf dat het wel vaker zo is dat een kunstenaar met iets ludieks komt. ”Bij de Biennale in Venetië had je iemand die rondliep met een bord waarop hij kenbaar maakte een vrouw te zoeken. In Londen liep iemand met een roze tulband en een ballon rond en op de kunstbeurzen zien we vaker Eva en Adele, twee kale vrouwen. Het zijn zogenaamde wilde acties. Van deze had ik nog niet gehoord, maar de kunstenaar reageert hiermee waarschijnlijk op de tijdsgeest.”

Reacties aanwezigen

Het is natuurlijk een niet alledaags tafereel, vandaar dat de reacties nogal uiteenlopen. Sommige bezoekers schrikken zich rot, terwijl anderen hun gesprek niet door de gebeurtenis laten onderbreken. En dat terwijl de danseres ”iedereen recht in zijn / haar gezicht aankeek: ”Eén dame was er tot tranen toe door geroerd, anderen liepen geschrokken weg of vonden het verschrikkelijk.”

Scroll naar boven