Vrouw gaat met ‘stress’ naar de dokter, heeft nog 24 uur te leven

Een 33-jarige vrouw uit Groot-Brittannië kreeg de schrik van haar leven toen ze zich in het ziekenhuis meldde met stressklachten. Tenminste, dat dacht ze. Artsen vertelden haar dat ze nog maar 24 uur te leven had.

Een beetje moe, buikpijn: Victoria Danson uit Chorley, Lancashire, voelde zich niet zo lekker, maar ze schreef dat toe aan spanning. Als werkende moeder van een 7-jarige heeft ze het druk en dat brengt nu eenmaal stress met zich mee. Toen de buikpijn echter ondraaglijk werd, ging de vrouw toch maar naar het ziekenhuis toe.

Sepsis

Dat had ze geen seconde later moeten doen. In het ziekenhuis verergerden haar klachten snel. Een levensgevaarlijke infectie maakte haar zieker en zieker. Door een abces in haar buik raakte ze in sepsis, waaraan ze snel zou sterven.

Gelukkig hadden de artsen door wat er aan de hand was met Victoria en ze werd gauw naar de operatiekamer gebracht. Daar verwijderden de chirurgen het abces, waarvan de 33-jarige zich herinnert dat het aan haar eierstokken vast zat.

Stoma

Victoria werd gediagnosticeerd met prikkelbare darmaandoening en met de ziekte van Crohn. Haar darmen waren zo aangetast, dat artsen 45 centimeter ervan moesten verwijderen. Daardoor leeft Victoria nu met een dunne darmstoma. “Ik zei ze dat ik geen stomazak wilde, maar dat was mijn enige optie om te overleven.”

“Ik had niet eens de tijd om echt in me op te nemen wat er aan de hand was”, vervolgt Victoria. “Ik wist alleen dat ik pijn had en alles zou doen om ervan af te komen.”

Niet verder leven

Na haar operatie in 2014 zag Victoria haar oude leventje ineenstorten. Ze vond het eng om anders dan anderen te zijn en het kostte moeite om aan haar nieuwe zelf te wennen. “Eerst dacht ik dat ik niet meer verder kon leven, ik zag niet hoe ik mijn actieve levensstijl kon blijven voortzetten”, geeft ze toe.

Strikt dieet

Door haar aandoeningen moet ze een strikt vezelvrij en cafeïnevrij dieet volgen om zich goed te voelen. “Ik moest flink aan mezelf werken om mijn situatie te accepteren”, zegt ze. Nu is ze de oprichter van een lokale steungroep, ‘Crohn’s and Colitis Support Lancashire’, met honderden leden.

Positiviteit

“Het voelde alsof ik mijn hele leven opnieuw vorm moest geven rondom die zak – dus ik wil lichaamspositiviteit bevorderen”, zegt Victoria, die haar fysieke zelfvertrouwen terugvond in de sportschool. “Er is geen emotionele support op dit vlak en daarom ben ik de groep begonnen.” Victoria geeft nu workshops op universiteiten om de specifieke aandoeningen zichtbaarder te maken.

Scroll naar boven