‘Vertrekbonus’ voor ongewenste asielzoekers gaat flink omhoog: “dit is idioterie”

De regeling voor zogenaamde vertrekbonussen voor ongewenste vreemdelingen in Nederland is aangepast. Alleenstaande vreemdelingen kunnen nu meer financiële ondersteuning ontvangen als zij aantoonbaar het land verlaten, en dat is nogal wat. In dit artikel geven we meer context over deze regeling.

‘Niet leuk in Nederland? Hier heb je geld’

Nederland probeert al tijdenlang ongewenste vreemdelingen vrijwillig terug te laten keren naar hun thuisland, zoals afgewezen asielzoekers of mensen die langer blijven dan hun visum toestaat. De overheid streeft ernaar vrijwillig vertrek te stimuleren om gedwongen uitzetting, een lang en complex proces, te voorkomen. Hiervoor biedt de overheid ondersteuning bij terugkeer.

Voorheen ontvingen vertrekkende vreemdelingen 200 euro contant op Schiphol en maximaal 1800 euro in natura. Deze maand is dit systeem veranderd om het in lijn te brengen met het Europese terugkeerprogramma van Frontex. Alleenstaande vreemdelingen profiteren hier het meest van, blijkt uit een rapport van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V).

Naast een vliegticket en 200 euro per volwassene op Schiphol, ontvangen zij bij aankomst in het thuisland 615 euro voor basisbehoeften. Ook is er een extra som van 2000 euro beschikbaar voor zaken zoals huisvesting, medische zorg of opleiding in het eerste jaar na terugkeer. Een vertrekbonus is vaak een gevoelig politiek onderwerp, maar kan wel bijdragen aan snellere beslissingen om te vertrekken.

Vreemdelingen positief tegenover vertrek

Bovendien heeft onderzoek van de Universiteit Leiden uit 2016 laten zien dat een aanzienlijk deel van de ondervraagde vreemdelingen positief staat tegenover een financiële beloning voor vertrek, waarbij bedragen van 1750 euro tot 8000 euro genoemd werden als motivatie. Hoe kijk jij tegen deze nieuwe regeling aan? Laat het ons weten in de reacties op Facebook!



Scroll naar boven