Wist je dat er in het openbaar vervoer ieder jaar miljoenen euro’s blijven liggen die eigenlijk aan reizigers terugbetaald moeten worden? Niet veel mensen weten het, maar wanneer je trein vertraging heeft, heb je soms recht op een compensatie. Veel mensen zijn hiervan niet op de hoogte of vinden het claimproces te ingewikkeld.
Twee vrienden starten initiatief
Daarom hebben de twee vrienden Daan (23) en Michael (24) een tool bedacht die dit gratis voor je regelt. “En nee, er zitten geen verborgen kosten aan.” Wat begon als een schoolproject tijdens hun gezamenlijke studie informatica, is nu uitgegroeid tot de startup trein-vertraging.nl, waar Daan en Michael al hun vrije tijd aan besteden.
Hoewel ze er nog niets aan hebben verdiend, is dat ook niet hun doel: ze willen consumenten gratis helpen hun rechtmatige compensatie te krijgen. Dit nobele initiatief kost de mannen veel tijd. Michael heeft een fulltime baan en Daan is bezig met een Master of Business Informatics.
#NS Dordrecht-Breda: defecte trein. Tussen Lage Zwaluwe en Breda rijden er geen treinen door een defecte trein.
Dit duurt tot ongeveer 00:30 uur.— NSvertraging (@nsvertragingnl) June 26, 2024
Hoe krijg je je geld terug?
De website trein-vertraging.nl werd afgelopen maart gelanceerd, maar kreeg pas recent de aandacht die het verdient. Inmiddels hebben bijna 10.000 reizigers via Daan en Michael een claim ingediend, wat bijna 60.000 euro aan compensaties heeft opgeleverd.
Als een NS-trein vertraagd is, heb je soms recht op compensatie. Bij hogesnelheidstreinen krijg je in veel gevallen de helft van je ticket terug als de trein meer dan 15 minuten vertraagd is. Voor andere trajecten krijg je geld terug bij een vertraging van 30 minuten.
#NS Roosendaal-Vlissingen: defecte trein. Tussen Roosendaal en Vlissingen is er een verstoring in de treindienst door een defecte trein.
Dit duurt tot ongeveer 21:45 uur.— NSvertraging (@nsvertragingnl) June 26, 2024
Slim softwaresysteem
Normaal gesproken moet je zelf bijhouden waar, hoe laat en hoe lang je trein vertraagd was, en vervolgens een claim indienen bij de NS. Maar Daan en Michael hebben iets slims bedacht. Hun softwaresysteem houdt alle treinen in Nederland bij:
“Als je bij ons je ov-kaart koppelt, kunnen wij je reisgegevens door dat systeem halen. Het algoritme doet vervolgens zijn werk en zet alle claims voor je klaar die je kunt indienen. De NS is een groot bedrijf, in 2019 bleef er zo’n 20 miljoen euro liggen omdat reizigers hun geld niet terugclaimden. Dit is geld van de consument.”
#NS Arnhem-Zutphen; Apeldoorn-Zutphen: defecte spoorbrug. Tussen Dieren en Zutphen rijden er geen treinen door een defecte spoorbrug.
Tussen Apeldoorn en Zutphen rijden er geen treinen door een defecte spoorbrug.
Dit duurt tot ongeveer 21:30 uur.— NSvertraging (@nsvertragingnl) June 26, 2024