Vakantiegevaar: Ga je naar Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland of Scandinavië? Lees dit dan

De zomer is weer in volle gang en velen van ons zijn druk bezig met het inpakken van de koffers voor een vakantie naar zonnige plekken. Maar let op als jouw bestemming Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland of Scandinavië is! Een nieuwe, potentieel dodelijke tekenziekte genaamd tekenencefalitis begint zich daar te verspreiden.

Tekenencefalitis, overgedragen door een beet van besmette teken, kan leiden tot ernstige neurologische problemen, waaronder hersenontsteking. In extreme gevallen kan het zelfs fataal zijn. Er bestaat op dit moment geen specifieke behandeling, maar een vaccin kan bescherming bieden en gebieden met een hoog risico op tekenbeten kunnen worden vermeden.

Beschermen

Dus voordat je jouw tent opzet in het Alpengebied of een wandeling maakt door de Duitse bossen, zijn hier enkele cruciale tips:

1. Draag beschermende kleding, zoals lange mouwen en broeken. Lichte kleuren helpen je om teken sneller te spotten.
2. Gebruik een insectenwerend middel op huid en kleding, met minstens 20% DEET.
3. Controleer jezelf regelmatig op teken, vooral na het wandelen of andere activiteiten in de natuur.
4. Verwijder teken zo snel mogelijk met een speciale tekenverwijderaar. Probeer er niet op te knijpen.

brown and black spider on gray concrete wall

Symptomen

Symptomen van tekenencefalitis kunnen variëren van milde griepachtige symptomen tot ernstige neurologische problemen. Neem bij twijfel altijd contact op met een arts.

Een andere bekende tekenziekte die voorkomt in Europa is de ziekte van Lyme. Deze ziekte kan ook leiden tot een breed scala aan symptomen, waaronder huiduitslag, koorts en gewrichtspijn. Als de ziekte van Lyme niet op tijd wordt behandeld, kan dit leiden tot ernstige complicaties zoals hart- en neurologische problemen.

Vergelijkbare voorzorgsmaatregelen als bij tekenencefalitis kunnen ook helpen om de ziekte van Lyme te voorkomen. Hoewel er een vaccin tegen de ziekte van Lyme bestaat, is dit niet 100% effectief. Daarom is het nog belangrijker om ook andere voorzorgsmaatregelen te nemen.

Kortom, neem deze zomer de tijd om je bewust te zijn van de risico’s van tekenbeten en tekenziekten, vooral als je van plan bent om veel tijd buiten door te brengen. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je genieten van een veilige en gezonde vakantie in Europa.

Scroll naar boven