sns bank en regiobank

Twee grote Nederlandse banken sluiten honderden filialen door het hele land

De Volksbank, moederbedrijf van SNS en RegioBank, sluit de komende tijd honderden filialen in Nederland. Van de huidige 610 locaties blijven er straks nog tussen de 320 en 360 over, wat betekent dat ongeveer 250 vestigingen verdwijnen. Dit gaat waarschijnlijk grote invloed hebben op duizenden klanten door heel Nederland.

Bankfilialen sluiten hun deuren

Bij SNS wordt het aantal filialen teruggebracht van 194 naar zo’n 120, een reductie van ruim 35%. RegioBank, die vooral in kleinere gemeenschappen actief is, sluit bijna de helft van haar huidige 416 vestigingen. Naar verwachting blijven er zo’n 220 kantoren open. De sluitingen zullen grote gevolgen hebben voor klanten die afhankelijk zijn van fysiek bankieren.

Met een gemiddelde klantenbasis van enkele duizenden per filiaal, kunnen mogelijk 750.000 tot 1 miljoen klanten direct te maken krijgen met langere reistijden of het volledig verdwijnen van persoonlijke bankdiensten in hun omgeving. Vooral in kleinere dorpen waar RegioBank vaak de enige bank is, kan dit een aanzienlijke impact hebben.

Waarom deze ingreep?

De Volksbank geeft aan dat de sluitingen noodzakelijk zijn om financieel gezond te blijven. Door de verschuiving naar online bankieren worden fysieke locaties steeds minder rendabel. De bank hoopt hiermee kosten te besparen en haar diensten efficiënter te organiseren. Hoewel online bankieren steeds gebruikelijker wordt, blijven fysieke kantoren voor veel klanten belangrijk.

En dat geldt vooral voor ouderen en mensen die persoonlijke hulp nodig hebben. De bank heeft nog geen specifieke maatregelen aangekondigd om deze groep te ondersteunen. Met deze stap bereidt De Volksbank zich voor op een toekomst waarin fysiek bankieren steeds minder gebruikelijk wordt. Voor klanten betekent dit echter een forse verandering in de manier waarop zij hun bankzaken kunnen regelen.

Scroll naar boven