Stijn werd onlangs geconfronteerd met een noodsituatie die hij niet snel zal vergeten. Toen zijn buurvrouw in paniek aan zijn deur stond omdat haar man in grote nood was, rende hij direct mee om te helpen. Maar eenmaal daar wist Stijn niet hoe hij moest reanimeren. Om toch iets te kunnen doen, belde hij 112 en besloot intussen een YouTube-video te bekijken om te leren hoe hij moest reanimeren.
Stijn probeert te helpen
Wat daarna gebeurde, heeft Stijn geschokt: voordat hij de instructievideo kon bekijken, moest hij eerst twee advertenties van elk 9 seconden afspelen. “Die 18 seconden voelden als een eeuwigheid,” vertelt Stijn, die dit verhaal deelde op het platform LindenIn. Hij roept YouTube en moederbedrijf Google op om advertenties te verwijderen bij video’s die bedoeld zijn om te helpen in noodsituaties. “Juist op een moment waar elke seconde telt, is dit onacceptabel,” zegt hij.
Hoewel de hulpdiensten snel ter plaatse waren, kwam de hulp te laat. Stijns buurman overleed, en Stijn worstelt nog altijd met de gedachte of het anders had kunnen lopen als hij sneller had kunnen handelen. “Ik blijf mezelf afvragen: wat als die advertenties er niet waren geweest?” Google heeft gereageerd op het incident en noemt het overlijden van de buurman “bedroevend.”
Je wilt de buurman reanimeren, elke seconde telt, maar dan…. kreeg je eerst twee YouTube-reclames. https://t.co/KeJZfmK8Aq
— AD.nl (@ADnl) February 26, 2023
Reactie van Google
In plaats van direct in te gaan op Stijns oproep, benadrukt het bedrijf het belang van het direct bellen van hulpdiensten in noodgevallen. Over de vraag of advertenties bij zulke levensreddende video’s verwijderd kunnen worden, bleef het stil. Dit incident roept belangrijke vragen op over de toegankelijkheid van informatie in noodsituaties.
Hoewel Stijn handelde met de beste intenties, toont zijn verhaal hoe digitale obstakels – zoals advertenties – cruciale seconden kunnen kosten in situaties waarin tijd van levensbelang is. Voor Stijn blijft de vraag hangen: “Wat als?” Maar voor bedrijven als Google is het misschien tijd om na te denken over hoe ze hun platform kunnen aanpassen om levensreddende informatie altijd direct toegankelijk te maken.