Rechter doet vernietigend oordeel tegen Eritrese relschopper(s) en ex-kindsoldaat ‘John Black’.

Johannes A., ook wel ‘John Black’, groeide op in Eritrea, waar hij als kindsoldaat vanaf zijn 13e vocht voor het regime. Dit duurde tot zijn 26e. Hij klom op tot kapitein of bataljonscommandant binnen de infanterie. De jaren van oorlog en strijd maakten hem tot een ervaren vechter. En niet lang geleden leidde hij een groep van honderden Eritreeërs in Den Haag in een protest tegen een bijeenkomst van een andere Eritrese groep in een lokaal zalencentrum.

‘John Black’ duikt op in Den Haag

Na zijn militaire dienst sloot hij zich aan rebellen die vochten tegen de dictatoriale regering van Eritrea. Zijn jarenlange ervaring in het leger gaf hem de kennis en vaardigheden om dit verzet aan te voeren. Samen met andere Eritrese mannen, die net als hij militaire ervaring hadden opgedaan in het Eritrese leger, werd hij betrokken bij gewelddadige activiteiten tegen het regime.

Op 17 februari leidde hij een groep van honderden Eritreeërs in Den Haag in een protest tegen een bijeenkomst van een andere Eritrese groep in een lokaal zalencentrum. Wat begon als een vreedzame demonstratie, mondde al snel uit in heftige ongeregeldheden. De betoging escaleerde in een gewelddadige confrontatie met de autoriteiten die uren duurde.

Rechter doet oordeel

Tijdens de onrusten werden diverse voertuigen, waaronder een touringcar, in brand gestoken. De schade werd uiteindelijk geschat op maar liefst 750.000 euro. Daarnaast deden tientallen leden van de autoriteiten aangifte na de heftige dingen die zij die dag ondervonden. In de nasleep van de rellen zijn al meerdere betrokkenen voor de rechter verschenen.

In juli veroordeelde de rechtbank tien personen tot celstraffen van maximaal twaalf maanden, deels voorwaardelijk. In oktober en begin volgend jaar zullen nog ongeveer twintig andere verdachten zich voor de rechter moeten verantwoorden voor hun rol in de ongeregeldheden. Vandaag heeft de rechtbank uitspraak gedaan in de zaak van Johannes A. Het Openbaar Ministerie had 4,5 jaar gevangenisstraf tegen hem geëist.

Hij werd uiteindleijk veroordeeld tot vier jaar cel voor zijn leidende rol bij de rellen. Daarnaast werd hij ook schuldig bevonden aan het beledigen en bedreigen van een Eritrese vrouw en voor opruiing. Twee van zijn medeverdachten kregen een celstraf van zeven maanden opgelegd, waarvan twee maanden voorwaardelijk.



Scroll naar boven