De Rabobank maakt zich niet bepaald populair bij een groep Nederlanders. Op de website van de bank is namelijk een bericht te lezen, waarin staat dat het voor winkeliers goedkoper is om klanten met de pin te laten betalen. Onderaan staat nog de zin: ”Voorkom cashgeld en laat klanten veilig contactloos betalen.”
Pinnen vs. contant
De bank schrijft dat negen van de tien consumenten het liefst met hun pinpas betalen. ”Toch zijn er nog steeds ondernemers waar pinnen niet mogelijk is.”
Waarom dat zo is? Volgens de Rabobank heeft dat er vaak mee te maken dat winkeliers denken dat pinnen veel duurder is dan het aannemen van contant geld. ”Maar is dat we zo? Laat je verrassen met onze cijfers”, zo meldt de bank optimistisch.
Berekening
Rabobank is aan het rekenen geslagen. ”Bij de bank betaal je transactiekosten. Die zijn gemiddeld tussen de 0,05 en 0,25 cent per transactie.”
Transactiekosten zijn feitelijk de kosten die de bank maakt om een betaling op een rekening te storten. Maar nu komt het. ”Een contante betaling kost je gemiddeld 0,29 cent.”
Er wordt opgesomd waarom dat duurder is. Denk aan kosten voor de verzekering, het afstorten bij de bank, het wisselgeld, de tijd om de kassalade te legen, het geld handmatig te tellen en naar de bank te brengen. ”En tijd is geld”, zo merkt Rabobank op.
‘Voorkom cashgeld’
Leuk hoor, die cijfertjes. Maar een pinautomaat kost ook geld, dus die kosten kun je er dan ook bij tellen. Toch?
”Klopt, maar hier heb je veel mogelijkheden om te besparen.” De bank wijst ondernemers er graag op dat ze een pinautomaat kunnen huren, maar er ook gewoon een kunnen kopen. Daaronder volgt een opsomming van welke keuzes er allemaal zijn.
Alsof dat nog niet genoeg is, somt Rabobank ook nog alle voordelen van een pinautomaat op. Als laatste meldt de bank aan winkeliers:
”Voorkom cashgeld en laat klanten veilig contactloos betalen.”
Als lezer heb je meer macht dan je denkt. Laat weten wat je hier van vindt en deel dit artikel zodat we nog veel meer mensen kunnen bereiken!