Het zijn momenteel barre tijden om in Nederland. Steeds meer huishoudens kunnen de eindjes niet langer aan elkaar knopen en dat is hartverscheurend. De 36-jarige Priscilla Haagsma is alleenstaande moeder en is ten einde raad. Ze kan niet meer rondkomen.
Huilen bij de kassa
Het verhaal dat Priscilla tegen RTL Nieuws vertelt, breekt menig hart. Ze heeft twee kinderen van 7 en 2 jaar. Na een relatie en ziekte kwam ze terecht in de vrijwillige schuldhulpverlening, waardoor ze nu moet rondkomen van slechts 100 euro per week.
En dat gaat simpelweg niet. Daardoor is Priscilla genoodzaakt om samen te douchen met haar kinderen, terwijl de kachel ook uitgezet moet worden. De geldzorgen doen veel met haar. ”Het is huilen bij de kassa, omdat het niet meer te betalen is. Ik moet nee verkopen aan mijn kinderen. We kunnen niet naar McDonald’s of een dagje uit.”
Geen koekjes
De 100 euro die ze wekelijks krijgt, dekt de kosten niet. Elke cent moet tien keer omgedraaid worden. Koekjes en chips in de supermarkt kunnen niet in het winkelwagentje gegooid worden in de supermarkt. ”Ik zeg alleen maar nee.”
Steeds meer huishoudens
Priscilla is lang niet de enige die niet meer weet hoe ze het moet uitzingen. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Nibud schatten dat er grofweg 1,4 miljoen huishoudens moeite hebben om het maandelijks uit te zingen.
Risicovolle schulden en/of betalingsproblemen liggen hieraan ten grondslag. Binnen die huishoudens is er ook nog een groep van ongeveer 614.000 mensen dat zo diep in de schulden zit, dat er op eigen kracht uitkomen niet meer lukt.
Volgens hoogleraar Nadja Jungmann is het belangrijk dat mensen hun schulden snel wegwerken. ”We weten dat geldzorgen voor stress zorgen. Mensen worden ziek, krijgen thuis ruzie. Die mensen gaan dan uiteindelijk naar de gezondheidszorg, of wijkteams en jeugdzorg komt in beeld.”
Dit land maakt mensen helemaal gek. Wat is er nog leuk aan om hier te leven?https://t.co/Ez8DA0fX2E.
— Voetbalmannetje010 (@RootjeRotterdam) March 1, 2024