Automobilist Peter is van een koude kermis thuisgekomen. De bezitter van een hybride auto dacht dat hij zijn wagen voor niets kon opladen bij de Lidl in het Brabantse Kaatsheuvel. Dat bleek een dure misvatting. Hij heeft nu een gepeperde rekening ontvangen van maar liefst 500 euro.
Blokkeertarief
Dat is te wijten aan het ‘blokkeertarief’. In kindertaal is dat het extra bedrag dat je moet aftikken wanneer je auto na een bepaalde tijd nog steeds aan de laadpaal staat. Bij de Kaatsheuvelse Lidl-vestiging betreft het oplaadtarief exact 66,6 cent per kilowattuur.
Heb je je voertuig na 40 minuten nog steeds aan de laadpaal hangen, dan treed het blokkeertarief in werking en dat is prijzig. Om precies te zijn namelijk 54,6 cent per minuut. Peter had hier helaas niet aan gedacht en was in de veronderstelling dat hij kostenloos kon laden.
Onduidelijk
Tegen de Telegraaf zegt hij: ”Er stond dat je hier gratis kon laden. Later bleek dat er op die locatie twee laders worden getoond in de app. Die met de juiste, hoge tarieven en deze gratis laadpaal. In werkelijkheid is er echter maar 1 laadpunt: die met de hoge tarieven.”
Het oude gratis oplaadpunt bleek al een tijdje overgenomen, maar de uitbater van die gratis paal was vergeten deze af te melden. Veel pech voor Peter dus.
ANWB geen tegenstander van blokkeertarief
Volgens de ANWB weten niet veel Nederlanders van het blokkeertarief. ”In Duitsland of Oostenrijk is dat meer bekend, maar ook in Nederland komt dit steeds vaker voor. De ‘wegenwacht’ is geen tegenstander: ”Er zijn veel meer elektrische auto’s dan oplaadpunten.”
”Het blokkeertarief kan een doeltreffend middel zijn om ‘laadpaalkleven’ tegen te gaan.” De ANWB vindt wel dat het tijdsbestek waarna het blokkeertarief in gaat en de prijs in verhouding moeten zijn met het beoogde gebruik van de paal en locatie.
Lidl gaat alles vergoeden
Lidl heeft inmiddels een reactie gegeven. Zij stellen dat er misbruik werd gemaakt van hun laders en willen graag zoveel mogelijk klanten van dienst zijn. De supermarktketen vindt het blokkeertarief extreem. Per 1 maart wordt het daarop afgeschaft.
Peter mag zich met de rekening melden bij de supermarkt. Ook andere klanten zullen het blokkeertarief vergoed krijgen.
Peter dacht zijn auto gratis op te laden bij Lidl, maar kreeg rekening van 500 euro in de bus https://t.co/jeFgejbxcQ
— Nieuwsblad.be (@Nieuwsblad_be) February 24, 2024