Hobby Horsing roept gemengde reacties op bij het publiek. Het is iets dat je of met enthousiasme omarmt, of waar je simpelweg geen gevoel bij hebt. Tijdens de activiteit, die zijn oorsprong in Finland vindt en zich inmiddels verspreidt naar andere delen van de wereld, draait om het rijden op een houten stok.
Hobby Horsing
De deelnemers doen mee aan competities waarin ze in een cirkel draven, galopperen en zelfs hindernissen van bijna een meter hoog moeten trotseren. Dit alles terwijl ze stevig vasthouden aan hun pluche ‘paard’ en de teugels strak in handen houden. De populariteit ontstond nadat er video’s opdoken op TikTok. Inmiddels is het niet meer weg te denke van het internet.
Of je er nu fan van bent of niet, hobby horsing is inmiddels niet meer weg te denken van TikTok. Dankzij dit platform heeft het aan populariteit gewonnen, maar deelnemers zeggen ook dat ze geregeld te maken krijgen met flinke kritiek en vervelende reacties. Maar wat houdt hobby horsing eigenlijk in? Lees vooral verder voor een antwoord op deze vraag.
Wat doe je met Hobby Horsing?
Deze bezigheid is een mix van sport en creatief spel. Deelnemers bootsen paardrij activiteiten na terwijl ze bewegingen uitvoeren die je normaal gesproken bij echte paarden zou zien. Een groter publiek maakte er kennis mee in 2017, toen de Finse film ‘Hobbyhorse Revolution’ uitkwam. Sindsdien is de populariteit vooral gegroeid onder tieners en jongvolwassenen tot halverwege de twintig.
Ondanks de toenemende aandacht wordt het nog niet officieel erkend als sport, al zijn er wel competities en zelfs prijzen te winnen. Ondertussen is het Finse kampioenschap dit jaar groter dan ooit. In juni van dit jaar kwamen maar liefst 260 deelnemers uit 22 landen – voornamelijk meiden en vrouwen tussen de 10 en 20 jaar – samen in de stad Seinajoki voor het 11e jaarlijkse evenement.
‘Meer dan alleen rennen met een stokpaard’, hobbyhorsing verovert onze regiohttps://t.co/lQC1yoo463
— Studio Alphen (@studioalphen) October 22, 2024
Gemengde reacties
Toch is niet iedereen even enthousiast. Sommigen vinden het lastig om hobby horsing serieus te nemen en zien het als een activiteit die meer weg heeft van kinderspel dan van echte sport. Het feit dat stokpaarden meestal met jonge kinderen worden geassocieerd, maakt het voor veel mensen moeilijk om de fysieke prestaties van de deelnemers te waarderen.
Daarnaast speelt ook gender een rol in hoe hobby horsing wordt bekeken. Omdat het vooral populair is onder tienermeisjes, krijgt het niet dezelfde erkenning als sporten die vaak door jongens worden beoefend. Dit zorgt ervoor dat sommige deelnemers zeggen last te hebben van negatieve oordelen en zelfs pesterijen. Wat vind jij van deze nieuwe sport? Laat het ons weten in de reacties!