Er komt een nieuwe regel aan bij winkels: Binnenkort zal het mogelijk zijn om aankopen in fysieke winkels te doen en achteraf te betalen. Bedrijven Klarna en Adyen kondigen een samenwerking aan om deze betaaloptie beschikbaar te maken in verschillende soorten winkels. In dit artikel vertellen we je hoe dat precies werkt.
Niet meer betalen in fysieke winkels
Het gaat hier om onder andere supermarkten, drogisterijen en andere winkels. Volgens beide partijen biedt deze samenwerking veel potentie. Adyen, met zijn 450.000 betaalterminals en mobiele apparaten, is namelijk een van de grootste spelers in de betaalindustrie. De mogelijkheid om achteraf te betalen, ook bekend als ‘buy now, pay later’, heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen.
In Nederland werd in 2022 op deze manier al voor zo’n €4,8 miljard besteed. Dat consumenten straks ook in de fysieke winkels van deze betaaloptie gebruik kunnen maken, wordt door de betrokken bedrijven gezien als ‘een belangrijke stap’. Hierdoor wordt er aan de klant een nieuwe en flexibelere manier van betalen aangeboden. Maar is dit wel een goed idee?
Achteraf betalen kan binnenkort ook in fysieke winkels dankzij nieuwe samenwerking https://t.co/IQYnkd2UkB
— De Telegraaf (@telegraaf) September 27, 2024
Grotere kans op schulden maken
De invoering van achteraf betalen in fysieke winkels kan leiden tot een verhoogd risico op schulden voor consumenten, vooral voor kwetsbare groepen zoals jongvolwassenen en mensen met lage inkomens. Het gemak van deze betaalmethode verlaagt de drempel voor impulsaankopen, waardoor mensen sneller boven hun financiële mogelijkheden leven.
Uit gegevens van het Nibud blijkt dat in 2023 ongeveer 15% van de Nederlandse consumenten betalingsproblemen ervaarde na het gebruik van zulke diensten, wat kan leiden tot oplopende schulden en extra kosten door rente en incassokosten. Het is daarom essentieel dat consumenten goed geïnformeerd worden over de risico’s van achteraf betalen.