Nieuw onderzoek: Band met schoonouders wordt slecht na geboorte kindje

De komst van een baby kan veel veranderingen teweegbrengen in een relatie. Interessant genoeg blijkt uit onderzoek dat deze veranderingen ook invloed kunnen hebben op de relatie met schoonfamilie, vooral met schoonmoeders. Het onderzoek, uitgevoerd in Finland onder twaalfhonderd mensen, legde de nadruk op conflicten met (schoon)ouders.

Opent deuren

Het onderzoek toont aan dat de relatie met eigen ouders en schoonfamilie onder druk kan komen te staan na de geboorte van een kindje. Deze verandering is begrijpelijk, omdat we vaak eerlijker en opener durven te zijn tegen de mensen die het dichtst bij ons staan.

Conflicten kunnen ontstaan door het uitspreken van gevoelens en gedachten. Gelukkig kunnen deze conflicten vaak ook weer worden opgelost, dankzij de nauwe band.

Moeite na geboorte

Het onderzoek merkte op dat conflicten met schoonfamilie pas echt beginnen wanneer er kinderen in het spel zijn. Vooral als schoonmoeders vaak betrokken zijn bij de zorg voor hun kleinkinderen. In tegenstelling tot conflicten met eigen ouders, blijken conflicten met schoonfamilie minder snel opgelost te worden. Dit geldt met name voor conflicten tussen vrouwen en hun schoonmoeders.

Schoonmoeders en betrokkenheid

Hoe ontstaan deze conflicten? Voordat jullie kindje werd geboren, hadden jullie waarschijnlijk af en toe contact met de schoonfamilie, bijvoorbeeld tijdens verjaardagen of feestdagen.

Nu er een kindje is, wordt je schoonmoeder ook oma en wil ze graag betrokken zijn bij de verzorging van haar kleinkind. Ze geeft mogelijk ongevraagd advies, gebaseerd op haar eigen ervaring als moeder. Of ze komt zonder aankondiging langs om de kleine te zien. Als je eerst goed met haar kon opschieten, kan het zijn dat irritaties langzaam toenemen.

Stressvolle situaties

Een onderzoek onder tweeduizend vrouwen door Netmums.com toonde aan dat een kwart van de moeders de omgang met bemoeizuchtige schoonmoeders als een van de meest stressvolle aspecten van het ouderschap beschouwt. Bovendien blijkt dat problemen met de schoonfamilie de kans op echtscheiding vergroten.

Omgaan met strubbelingen

Hoe ga je om met deze uitdagingen? Het is verleidelijk om de schoonmoeder uit je leven te willen bannen, maar dit is meestal niet wenselijk voor iedereen: niet voor je partner, je schoonmoeder, en zelfs niet voor je kinderen. Probeer je daarom niet te veel aan te trekken van haar gedrag en opmerkingen. Vertrouw erop dat je het goed doet. Lukt dat niet? Nodig haar dan eens uit voor een rustig gesprek en bespreek je zorgen op een kalme manier. Samen kunnen jullie wellicht tot een oplossing komen.

Gun jezelf tijd

Ten slotte, plan wat tijd voor jezelf. Als je partner met de kinderen op bezoek gaat bij oma, geniet jij van wat rust thuis. Dankzij je schoonmoeder kun je zo wat kostbare ontspanning krijgen.

Scroll naar boven