Het kabinet-Schoof verandert het koopkrachtbeleid voor het komende jaar aanzienlijk. In plaats van vooral de lagere inkomens te ondersteunen, zoals in de afgelopen jaren, ligt de focus nu op de middeninkomens. Voorheen kregen lagere inkomens meer steun door verhogingen van toeslagen en het minimumloon, vooral vanwege de energiecrisis.
Lage inkomensgroepen krijgen minder geld
Dit jaar zullen de maatregelen verschuiven, zodat vooral werkende mensen in de middenklasse ervan profiteren. Dit betekent dat de belastingtarieven veranderen: voor lagere inkomens daalt het tarief iets, maar voor hogere middeninkomens gaat het omhoog. Deze verschuiving in beleid is bedoeld om werken lonender te maken voor mensen in de middenklasse.
Dit is een punt dat al jaren speelt binnen de politiek. Het kabinet probeert zo een evenwicht te vinden tussen het steunen van de lagere inkomens en het belonen van werkende mensen. Met deze verandering probeert het kabinet ook te anticiperen op de kritiek dat werken meer moet lonen.
Het kabinet zegt oog te hebben voor mensen met een laag en middeninkomen. Een hele mooie ambitie die D66 van harte steunt.
Maar wie in de cijfers duikt, ziet dat het geld toch vooral ergens anders heen gaat👇 /3 pic.twitter.com/ejCRest6lf
— Ilana Rooderkerk (@IlanaRooderkerk) September 17, 2024
Nadruk op middeninkomens
Door de nadruk te leggen op de middeninkomens, hoopt de regering dat dit leidt tot meer werkmotivatie en economische stabiliteit. Het idee is dat als mensen in de middenklasse beter beloond worden voor hun werk, dit uiteindelijk ook de economie ten goede komt. Of dit gaat lukken, is nog maar de vraag.
Dit is echter een gevoelig onderwerp, aangezien sommige groepen vinden dat de focus juist op de meest kwetsbaren zou moeten blijven liggen. Wat vind jij? Had het kabinet meer aandacht moeten besteden aan de lagere inkomensgroepen? Laat het ons vooral weten in de reacties op Facebook.
Kabinet Schoof wijkt echt af van de vorige kabinetten:
voor het eerst is in augustus besloten om de koopkrachtstijging van de laagste inkomensgroep te verminderen. pic.twitter.com/Mp1hjQtRHu
— Wim uit Voorhout (@wbcs99twit) September 17, 2024