nieuwe variant apenpokkenvirus

Nieuw besmettelijk en dodelijk apenpokkenvirus vastgesteld: noodtoestand uitgeroepen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een wereldwijde noodtoestand uitgeroepen vanwege een nieuwe uitbraak van mpox, eerder bekend als het apenpokkenvirus. Het epicentrum van deze uitbraak bevindt zich in Congo. Dit virus blijkt zowel gevaarlijker als besmettelijker te zijn dan de andere varianten van mpox.

Meerdere meldingen van apenpokkenvirus

Inmiddels zijn er meldingen van uitbraken in tien Afrikaanse landen. Mpox wordt veroorzaakt door een virus dat van mens op mens, of van dier op mens, wordt overgedragen via direct contact. Het virus, voor het eerst geïdentificeerd in Congo in 1970, heeft doorgaans een sterftepercentage van iets meer dan 3 procent.

Kinderen onder de 15 jaar zijn hiervoor het meest kwetsbaar. Tot enkele jaren geleden bleven de uitbraken beperkt tot kleine gebieden in Afrika, waarbij besmetting meestal plaatsvond door contact met wilde dieren. Sinds 2022 verspreidt het virus zich vaker tussen mensen, met name onder homoseksuele mannen.

Nieuwe, gevaarlijkere variant

De nieuwe variant is een stuk besmettelijker. In Afrika zijn dit jaar al 15.000 gevallen gemeld, met 511 sterfgevallen, wat veel meer is dan het voorgaande jaar. Deze nieuwe variant lijkt een sterftepercentage van 10 procent te hebben, zeven procent hoger dan de vorige.

Vooral in het oosten van Congo veroorzaakt het apenpokkenvirus ernstige complicaties, waaronder miskramen, en treft het vooral kinderen. De epidemie verspreidt zich sneller, wat tot grote zorgen leidt bij internationale gezondheidsorganisaties. Genoeg om op te letten dus.

Hier moet je op letten

De symptomen van mpox beginnen vaak met griepachtige verschijnselen, denk aan hoofdpijn, koorts en rillingen. Niet lang daarna ontstaat er huiduitslag wat zich ontwikkelt tot blaasjes of pusbulten. Hoewel de ziekte meestal mild verloopt, kan het wel degelijk schadelijk zijn voor kwetsbare personen.

Voor mensen die naar Afrika reizen waar mpox is vastgesteld, adviseert het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) om fysiek contact met zieke mensen of dieren te vermijden en geen beddengoed of kleding te delen met zieken.



Scroll naar boven