Slecht nieuws voor klanten met een variabel contract bij Eneco. De energiemaatschappij maakte gisteren bekend dat klanten met zonnepanelen flink moeten gaan betalen voor teruggeleverde stroom. Het gaat om maar liefst 11,5 cent per kilowattuur.
Extra betalen voor zonnepanelen
Een Nederlands huishouden verbruikt op jaarbasis gemiddeld 2.479 kilowattuur. Met een variabel contract gaat dat nu 285! euro per jaar extra kosten. Dat geldt niet alleen voor huidige klanten, maar ook voor huishoudens welke overstappen naar Eneco.
Eneco is de eerste leverancier die de kosten doorrekent. Sinds vorige maand doet het concern dit al bij klanten met een vast contract.
De verhoging betekent concreet dat klanten zonder zonnepalen die een variabel contract hebben, straks 6 cent per kilowattuur minder hoeven te betalen.
Er is ’te veel’ stroom
Steeds meer huishoudens stappen over op zonnepanelen. Dat betekent dat er steeds meer stroom teruggeleverd wordt aan het net. Dat is een kostbaar grapje voor energieleveranciers.
Om huishoudens zonder panelen tegemoet te komen, hebben leverancies de terugleverkosten bedacht. Met die maatregel moeten huishoudens die zonnepanelen bezitten, gestimuleerd worden om de opgewekte stroom ook daadwerkelijk te gebruiken.
Terugverdientijd
De terugleverkosten zorgen er ook voor dat het langer duurt voordat huishoudens de kosten van zonnepanelen terug hebben verdiend. Volgens het kenniscentrum Milieu Centraal duurt dat nu gemiddeld acht jaar. Wanneer de panelen een levensduur hebben van 25 jaar, kun je er dus 17 jaar op verdienen.
Bij andere aanbieders is die terugverdientijd korter. Bij Vandebron en BudgetEnergie komt deze uit tussen de vijf en acht jaar.
Koude douche klanten Eneco met zonnepanelen en variabel contract: per jaar €285 extra kwijt https://t.co/jeuYkMWJrt pic.twitter.com/8Ps60vbScE
— DFT (@dft) April 29, 2024