Voor mensen die fulltime werken, ziet 2025 er financieel rooskleurig uit. Dankzij een nieuwe belastingschijf betalen werkenden minder belasting over hun inkomen, wat resulteert in een hoger nettoloon. Vooral mensen met een modaal salaris of minimumloon merken dit verschil. Met de nieuwe regels wordt het belastingpercentage op het eerste deel van het inkomen verlaagd.
Meer verdienen in 2025
Over de eerste 38.441 euro betaal je volgend jaar 35,82 procent belasting, terwijl dat nu nog 36,97 procent is. Dit betekent concreet meer geld in de portemonnee. Werkenden met een modaal brutoloon van 3.588 euro per maand gaan er netto 56 euro per maand op vooruit. Mensen die het minimumloon verdienen en 36 uur per week werken, krijgen 41 euro extra.
Werk je 40 uur per week, dan zie je zelfs 58 euro meer op je rekening. Het minimumuurloon stijgt volgend jaar naar 14,06 euro voor werkenden vanaf 21 jaar, wat het verschil nog groter maakt. Dit lijkt op het eerste gezicht goed nieuws, en dat is het ook. Alleen niet voor mensen die gemiddeld modaal verdienen. Dat zit zo.
Mensen die al niets hebben gaan er op achteruit??? Bizar
Meeste werkenden krijgen in 2025 hoger nettoloon, maar veel parttimers niet https://t.co/GVT41eLSC2— Brigitte (@JaspersBrigitte) December 12, 2024
Niet iedereen profiteert
Hoewel de meeste fulltimers voordeel hebben, zijn er uitzonderingen. Parttimers en mensen die tussen de 1.000 en 2.000 euro bruto per maand verdienen, gaan er juist op achteruit. Voor hen betekent de verlaging van de heffingskortingen een daling van het nettoloon met 22 tot 32 euro per maand.Deze berekeningen zijn gemaakt door ADP, dat loonstroken verwerkt.
De voorspellingen gaan ervan uit dat je inkomen gelijk blijft in 2025. Eventuele loonsverhogingen door cao-afspraken of prestaties zijn dus niet meegenomen. Fulltime werkenden kunnen uitkijken naar een hoger loon in 2025, maar voor parttimers en lage inkomens geldt dat ze hun loonstrook goed moeten controleren. Foto door Jakub Zerdzick/Pexels
Nettoloon omhoog voor meeste werkenden door extra belastingschijf https://t.co/nMNdwlectW
— Metro (@Metro) December 12, 2024