Jan (86) en Rita (72) kunnen al 2 maanden niet bij hun pensioen: ''Bank zegt niet waarom''

Jan (86) en Rita (72) kunnen al 2 maanden niet bij hun pensioen: ”Bank zegt niet waarom”

De Vlaamse Jan (86) en zijn vrouw Rita (72) kunnen al 60! dagen niet meer bij hun eigen geld, doordat de bank hun rekening uit het niets heeft geblokkeerd. De twee wonen al 30 jaar in de Verenigde Staten, maar kunnen nu dus niet bij hun geld. Wat is hier aan de hand?

Bank blokkeert rekening

Toen de twee destijds naar Florida verhuisden, bleven ze klant bij De Postcheque. Die bank staat ook wel bekend als Bank van de Post en bpost. ”We hebben ook een Amerikaanse rekening, maar ons pensioengeld wordt op de Belgische rekening gestort.”

Jan en Rita hebben daar nooit problemen mee gehad. Tot afgelopen januari. Net als een miljoen anderen kregen ze te horen dat bpost overgenomen zou worden door BNP Paribas Fortis. Met die overname zou alles voor hen gewoon hetzelfde blijven.

Jan (86) en Rita (72) kunnen al 2 maanden niet bij hun pensioen: ''Bank zegt niet waarom''

Helaas pakte dat anders uit en talloze klanten klaagden over bankpasjes die niet meer werken en geblokkeerde rekeningen. Ook Jan en Rita kunnen hun rekening niet meer in vanwege een blokkade. De twee hebben nu al ’tientallen keren’ gebeld, maar worden van het kastje naar de muur gestuurd. Eind vorige maand waren de twee even in hun thuisland.

Ze besluiten dan maar direct langs te gaan bij een kantoor van de bank. Een medewerker liet hen weten dat het om een ‘interne beslissing’ ging. De twee willen vanzelfsprekend meer weten, maar een verdere uitleg krijgt het koppel niet.

‘Slaap amper nog’

Inmiddels kunnen ze dus al twee maanden! hun bankrekening niet meer in, zonder dat daar een reden voor is gegeven. Jan zegt nauwelijks nog te kunnen slapen.

De Belgische website Het Laatste Nieuws heeft contact opgenomen met BNP Paribas Fortis. Een woordvoerder verklaart dat klanten in oktober vorig jaar een brief hebben gekregen, met daarin uitleg en stappen die ze van hun bank moesten ondernemen.

”Als bank moeten we verschillende controles uitvoeren om de Amerikaanse regelgeving correct toe te passen. Belgische banken moeten bepaalde informatie van landgenoten die ook Amerikaans burger zijn doorsturen naar de Amerikaanse belastingdienst.”

Bewijs

Allemaal leuk en aardig, maar Jan en Rita doen niets verkeerd. De vraag is dan ook hoe het verder moet voor de twee. Ze moeten nu documenten overleggen die bewijzen dat ze wonen in de Verenigde Staten en daar dus ook belasting betalen.

Jan en Rita claimen dit al verschillende keren gedaan te hebben. Wat Jan het meest raakt, is de hardheid van de bank. ”Niemand heeft ons op de hoogte gebracht of geprobeerd om het op te lossen.” De twee zijn op 23 maart exact 46 jaar getrouwd. ”We hopen dat we dan weer aan ons geld kunnen.”

Scroll naar boven