Alcohol kanker ziek

Alcohol nog véél schadelijker dan gedacht: hierom moet je direct stoppen

Een biertje op het terras, wijn bij het avondeten, proosten met bubbels: alcohol en gezelligheid gaan hand in hand. Toch? Niet dus. Waarmee alcohol wél hand in hand gaat? Heel vee ziektes! En daar is te weinig informatie over beschikbaar, tot nu. 

Geen gezonde hoeveelheid

Bij mannen veroorzaakt alcohol 1 op de 10 gevallen van kanker, bij vrouwen is dat 1 op de 33. Qua gezondheidsrisico’s maakt het volgens de stichtingen niet uit of je vaak of soms drinkt. “Er bestaat geen gezonde hoeveelheid alcohol”, zeggen zij.

Het drinken van alcohol vergroot je kansen op zeven vormen van kanker, weten de Maag Lever Darm Stichting en KWF Kankerbestrijding. Zij delen deze kennis in het kader van de campagne ‘Op je gezondheid’, onderdeel van de grotere bewustwordingscampagne ‘Gezonde generatie’. Daarover bericht het AD.

Zeven soorten

Na een avondje flink pimpelen voel je je doorgaans vrij verrot, en dat doet natuurlijk wel vermoeden dat alcohol niet gezond voor je is. Maar dat elke drupje alcohol zo’n grote impact op je gezondheid heeft, dat is best wel even slikken. Alcohol wordt vooral gelinkt aan bepaalde kankersoorten. Welke?

Door al die ‘gezellige’ drankjes vergroot je je kansen op mond-, keelholte-, strottenhoofd-, slokdarm-, borst-, lever- en darmkanker. Jaarlijks veroorzaakt alcohol 4.000 nieuwe gevallen van kanker in Nederland. Dat terwijl 20 procent van de Nederlanders ervan overtuigd is dat één glas drank per dag gezond is.

YouTube video player

Verslaving

Een ander gezondheidsprobleem rondom alcohol is verslaving. In ons land kampen ruim 1,5 miljoen mensen met afhankelijkheid van drank en zij ervaren daardoor sociale, lichamelijk of mentale problemen. Alcoholproblematiek komt het meest voor onder jongvolwassenen (25,9 procent), mannen (18,7 procent) en hoogopgeleiden (18,2 procent).

Volgens Bart Takkenberg, maag-, lever-, darmarts bij Amsterdam UMC, lopen de meeste alcoholisten er al lang niet meer als onverzorgde verstrooiden bij. Integendeel zelfs. Takkenberg: “De gemiddelde drinker heeft een baan en rust ’s avonds uit bij een paar glazen wijn of bier. Hij of zij functioneert overdag prima. Tot diegene last krijgt van leververvetting en op de leverpolikliniek belandt.”

Alcohol ziek kanker

Meer kankergevallen

“Het aantal nieuwe leverkankergevallen is in tien jaar tijd verdubbeld van 450 naar bijna 1000 per jaar. En dat aantal stijgt nog steeds”, vervolgt Takkenberg. “Het aandeel van de Nederlandse bevolking dat alcohol drinkt behoort tot het hoogste van de wereld. Gemiddeld drinken Nederlanders met zijn allen gemiddeld 9 liter pure alcohol per jaar per persoon. De man drinkt 11 liter en de vrouw 7. Dat kost de gezondheidszorg en de maatschappij enorm veel geld.”

Scroll naar boven