energieprijzen omhoog in nederland

Dringende oproep: gas- en energieprijzen gaan door het dak deze winter

De prijs van gas is de afgelopen tijd flink gestegen en dat kan gevolgen hebben voor huishoudens in Nederland, vooral als je een contract hebt waarbij de prijs per maand kan veranderen. Op dit moment betalen gasbedrijven ongeveer 46 euro voor een megawattuur gas. Dat is het hoogste bedrag dit jaar. Als de prijzen langer zo blijven, kan het betekenen dat mensen thuis uiteindelijk ook meer moeten betalen voor hun gasrekening.

Sterke stijging in energieprijzen

Begin november lag de prijs nog rond de 39 euro, maar in korte tijd is die met 7 euro gestegen. De laatste keer dat de energieprijzen boven de 45 euro uitkwam, was in december vorig jaar. Deze stijging heeft verschillende oorzaken. De afgelopen weken hebben we minder zonnige dagen gehad en stond er weinig wind. Hierdoor konden zonnepanelen en windmolens minder energie opwekken dan normaal.

Om ervoor te zorgen dat iedereen wel gewoon stroom heeft, zijn veel gascentrales ingeschakeld. Dat betekent dat er meer gas nodig is en dat maakt het duurder. Doordat stroom maken met gas duurder is dan met zon of wind, stijgt ook de prijs van elektriciteit. En alsof dat nog niet genoeg is, is er ook minder gas beschikbaar vanuit andere landen.

Hierdoor stijgt de prijs

Dat komt door problemen tussen het gasbedrijf Gazprom en een bedrijf in Oostenrijk. Hierdoor is er minder gas te koop in Europa, en dat zorgt ervoor dat de prijs nog verder omhoog gaat. Toch is er geen reden om je direct zorgen te maken. De gasprijzen zijn weliswaar gestegen, maar nog steeds veel lager dan een jaar geleden.

Toen schoot de prijs omhoog naar meer dan 339 euro per megawattuur. Dat is bijna vier keer zoveel als nu! Ook hebben de meeste landen in Europa hun gasvoorraden goed gevuld. Gemiddeld is 93 procent van de opslagplaatsen vol, wat voldoende is om het begin van de winter door te komen. In Nederland is dat iets minder, namelijk 83 procent. Dat komt doordat er de laatste tijd meer gas is gebruikt.

Maar experts zeggen dat dit nog steeds genoeg is om ons goed de komende periode door te helpen. Voor huishoudens betekent dit dat er voorlopig geen grote paniek nodig is. Maar als de prijzen hoog blijven, kan het wel verstandig zijn om thuis een beetje zuiniger om te gaan met gas, zoals het lager zetten van de verwarming of korter douchen. Zo kun je je eigen rekening een beetje onder controle houden!

Foto afkomstig van: Pexels/Jakub Zerdzicki


Ideale temperatuur in huis: comfortabel zonder teveel te verbruiken

De temperatuur in huis heeft een enorme invloed op hoe we ons voelen, zowel fysiek als mentaal. Als het binnen te warm of juist te koud is, kunnen we ons lusteloos, prikkelbaar en futloos voelen. Zeker omdat we vaak het grootste deel van de dag binnen doorbrengen, of dat nu komt doordat we rust nodig hebben of omdat het buiten niet uitnodigend is.

Ideale temperatuur in huis

En met steeds meer mensen die vanuit huis werken, wordt duidelijk hoe belangrijk het is om een prettige leefomgeving te creëren waarin je je goed voelt, zowel in je hoofd als in je lichaam. Maar wat betekent comfortabel wonen eigenlijk? Het draait om een gevoel van welzijn in je leefruimte, beïnvloed door dingen zoals de juiste temperatuur, een fijn vochtgehalte in de lucht, een aangename lichtinval en weinig storende geluiden.

Het is belangrijk om te zorgen voor een ruimte die niet alleen uitnodigend is, maar ook gezond, zodat je er met plezier kunt wonen en je dagelijkse activiteiten kunt uitvoeren. De juiste balans in temperatuur, verlichting en luchtkwaliteit maakt een huis niet alleen leefbaar, maar ook echt prettig. Dus wat doe je eraan?

ideale temperatuur in huis
foto: Designed by Freepik

De ‘sweet spot’

Tijdens de winterperiode ontstaan er in veel Nederlandse huishoudens discussies over hoe warm of koel het binnen moet zijn. Sommige mensen willen graag dat het hele huis lekker warm is, zodat ze zonder problemen in een T-shirt kunnen rondlopen. Anderen willen juist zuinig omgaan met gas en stroom, waardoor ze de verwarming liever uitlaten en met een dikke trui of jas rondlopen.

Een huis waar de temperatuur te laag is, kan ervoor zorgen dat mensen sneller last krijgen van ongemakken zoals verkoudheid of andere gezondheidsproblemen. Maar aan de andere kant kan een huis dat te warm is leiden tot uitdroging, een droge keel of zelfs hoofdpijn. Bovendien jaagt het opstoken van de verwarming je energierekening flink omhoog.

ideale temperatuur in huis
foto: Designed by Freepik

Hoe warm is ideaal?

De ideale binnentemperatuur verschilt een beetje per ruimte en wat je er doet. Over het algemeen wordt aangeraden om de temperatuur overdag rond de 20°C te houden. ’s Nachts, in de slaapkamer, kun je de thermostaat beter lager zetten, bijvoorbeeld rond de 16°C. Dit helpt om goed te slapen en uitgerust wakker te worden.

Het is trouwens niet alleen de temperatuur in huis die telt. Ook de luchtvochtigheid speelt een grote rol in hoe fijn een ruimte aanvoelt. Te droge lucht kan zorgen voor een kriebelende keel of geïrriteerde luchtwegen, terwijl te veel vocht in de lucht een perfecte voedingsbodem kan zijn voor schimmels. Een goede balans zorgt ervoor dat je niet alleen comfortabel, maar ook gezond kunt wonen.

Foto’s afkomstig van: Designed By Freepik